L'ANC ha afirmat que la reforma de la sedició "castiga" la mobilització independentista, mentre els experts en dret encara analitzen com afecta la iniciativa als condemnats pel procés i els exiliats. L'entitat ha emès un comunicat aquest divendres en el qual denuncia que la reforma "no és cap derogació o eliminació" del delicte de sedició, "sinó un aval que facilita la repressió contra accions democràtiques com el referèndum sobre la independència de l'1 d'octubre i les mobilitzacions de base no violentes que ha protagonitzat l'independentisme en els darrers anys".

És en aquest context que la presidenta de l'Assemblea, Dolors Feliu, ha criticat que la iniciativa té "un doble objectiu no dissimulat": per una banda, "castigar la mobilització independentista als carrers"; per una altra, "penalitzar més pròpiament i còmoda els fets de l'1-O per envair instal·lacions o edificis". L'ANC ha recordat que el text de la reforma de la sedició recull que "seran castigats amb penes de fins a tres anys de presó la invasió d'instal·lacions o edificis i l'obstaculització de vies públiques que representin un perill per a la vida o la salut de les persones així com qualsevol acte d'intimidació sobre les persones o coses". "Un redactat genèric on té cabuda el càstig penal contra qualsevol mobilització", ha retret.

Presó per a milers de persones

Llavors, l'entitat ha insistit en el fet que és "un text que directament portaria a la presó les desenes de milers de persones que van permetre i protegir el referèndum sobre la independència en edificis i escoles públiques". "Així com els milers de persones que, exercint el dret a la manifestació pacífica, van tallar carreteres o vies públiques per alertar el món de la repressió de l'estat espanyol", ha afegit. És aquí on l'Assemblea ha recordat els "judicis farsa" en els quals la justícia espanyola va fer servir "tot tipus d'evidències i testimonis parcials o directament falsos per atribuir crims des de violència fins a terrorisme a activistes pacífics". "Aquesta reforma només corrobora aquesta deriva repressiva de l'Estat", ha reblat.

L'ANC ha reconegut que la reforma de la sedició pot rebaixar les penes de presó "a uns pocs", però ha remarcat que "facilita i aboca a l'aplicació del codi penal i a penes de presó a milers d'activistes que exerceixen el dret a la manifestació". "Bescanviar el benefici a alguns, hipotecant o dificultant l'exercici del dret a la manifestació i a l'autodeterminació, és allò a què cap independentista ni partit independentista pot donar suport", ha conclòs, de manera que ha fet una crida a ERC, Junts, PDeCAT i CUP al Congrés dels Diputats per "oposar-se i combatre aquest atemptat contra els drets fonamentals que representa aquesta reforma". Així mateix, l'entitat ha assegurat que la mateixa Assemblea "combatrà amb tota la seva determinació aquest atemptat a la democràcia i als drets fonamentals".