El socialista Patxi López, quan comunicava ahir divendres els detalls de la nova reforma del delicte de sedició, es vantava de facilitar l'extradició dels líders independentistes exiliats, ja que ara aquest quedaria homologat a la resta de països europeus. Ara, la Fiscalia creu que podran acusar al president Carles Puigdemont i la resta de consellers que van haver de marxar fora de Catalunya pels delictes de rebel·lió o conspiració per a la rebel·lió si acaben tornant a Espanya. Per què? Doncs, segons informa El Independiente, el ministeri fiscal considera que amb aquesta modificació presentada per PSOE i Unidas Podemos, ja no es pot acusar els exiliats de sedició i tampoc de desordres públics agreujats, ja que creuen que el que va succeir durant els mesos de setembre i octubre del 2017 no encaixa en aquest delicte. 

Aquesta no és en cap cas una idea nova. Tant els fiscals com la Sala Segona del Tribunal Suprem, és a dir la que el mes d'octubre del 2019, dos anys més tard de la celebració del referèndum de l'1-O i de la seva entrada a presó preventiva va dictar sentència contra els presos polítics, sempre han insistit que, segons ells, el que va passar el 2017 no va ser un problema d'ordre públic, sinó "la subversió de l'ordre constitucional". Tal com recorda El Independiente, alguns dels fiscals del procés volien que els presos polítics i els exiliats fossin jutjats per rebel·lió i no per sedició, un delicte que ara es reformaria, ja que creien que aquest era massa poc dur. Mentrestant, si el ministeri fiscal els va acusar de rebel·lió i malversació, l'Advocacia de l'Estat ho va fer per sedició i malversació. 

Rebel·lió per voler declarar la independència 

Què implica però, el delicte de rebel·lió? Concretament, es refereix al càstig al aixecament "públic i violent", mentre que la sedició, almenys fins ara, contemplava un aixecament "públic o tumultuari", és a dir, la diferència rau en el concepte de violència, i el primer delicte també contempla que les persones que participen d'aquest aixecament violent ho fan amb l'objectiu de "derogar, suspendre o modificar parcialment la Constitució", així com "declarar la independència d'una part el territori nacional". Pel que fa a la sedició, aquesta només anava dirigida a aquelles persones que busquessin "impedir, per la força o fora de les vies legals, l'aplicació de les lleis". Ara, amb els nous canvis que es volen introduir en el Codi Penal, la Fiscalia creu que es podria jutjar a Puigdemont i la resta d'exiliats per rebel·lió, tal com demanaven des del principi.