L'Assemblea Nacional Catalana (ANC) aposta per "afeblir l'estat espanyol mitjançant el bloqueig" fins a aconseguir la independència. En un comunicat després dels resultats de les eleccions generals del 23-J, que recull l'ACN, l'entitat defensa que "fer efectiu el referèndum" de l'1-O ha de ser "l'únic objectiu del bloqueig independentista al Congrés i a la formació d'un govern a l'estat espanyol". "I si els partits independentistes no hi estan disposats, que facin un pas al costat, perquè la societat civil, que s'obrirà camí als carrers i a les institucions, faci la independència. L’Assemblea hi manté el seu compromís ben ferm!", afegeix l'ANC.

Segons l'entitat, el resultat dels partits independentistes catalans a les eleccions generals reflecteix sobretot el "desencantament del votant independentista per la inacció per fer efectiva la independència i el col·laboracionisme amb un estat repressor, que pretén aniquilar-nos com a poble".

Un escenari "molt semblant"

Situa un escenari "molt semblant" al de l'anterior legislatura i l'ANC assenyala que una vegada més els partits independentistes catalans "tenen les claus de les majories". "Tindran l'ocasió de ser els salvadors de l'estat espanyol, en perjudici del seu propi poble català", ha apuntat.

Ara bé, s'ha mostrat molt crítica amb l'estratègia dels independentistes en l'última legislatura. Segons l'Assemblea, han donat suport al líder del PSOE, Pedro Sánchez, "sense cap mena de pressió, ni confrontació, ni exigències d'independència. Sense guanys, ni millores en l'àmbit social ni en l’àmbit nacional". "Escenificant un diàleg fals, on el mateix govern espanyol rebutjava explícitament parlar d’independència i treia pit pel fet d'haver aplicat el 155 a Catalunya", afegeixen.

"Guanyi qui guanyi a l'estat espanyol, l’única solució per a Catalunya és la independència. Prou enganys! Cap president espanyol mai no reconeixerà els nostres drets legítims com a nació que vol esdevenir un estat, ni la fi de l’espoli fiscal, ni la fi de la repressió. Fins i tot, si un govern espanyol mentís en el sentit d’acceptar el diàleg o de fer promeses de futur, cal tenir en compte que mai no ho compliran i que, per damunt de qualsevol govern espanyol, encara quedarà el sistema judicial espanyol per anul·lar qualsevol avenç que es pugui acordar", ha alertat l'entitat independentista.

Junts no veu la investidura per enlloc

"Ara mateix no veig la investidura de Sánchez per enlloc". Així ho ha reiterat el secretari general de Junts per Catalunya, Jordi Turull, valorant els resultats de les eleccions del 23-J. Per ara, doncs, no veu gens clar que acabi donant suport a Pedro Sánchez perquè torni a ser president espanyol. Ho ha dit en una entrevista a El món a RAC1. D'aquesta manera, el secretari general de Junts ha reiterat que han de ser "lleials a Catalunya" i avisa que "l'abstenció no és un escenari", en referència a facilitar la investidura de Pedro Sánchez. 

Això sí, ha insistit que "serem lleials als compromisos dels ciutadans de Catalunya". Una frase que s'ha anat repetint diverses vegades durant l'entrevista, com també la "finestra d'oportunitat" que se'ls presenta després de les eleccions del 23-J. "Nosaltres tenim una finestra d'oportunitat. Hem de tornar l'independentisme al carril del mig". D'aquesta manera, ha posat èmfasi en aprofitar la radiografia actual. "No podem perdre aquesta oportunitat. El que no pot passar és que qüestionem la mobilització al carrer. La gran força de l'independentisme ha estat la mobilització. L'any passat no ens vam agradar perquè una part va fer una crida a no anar a la mobilització", ha destacat. Per tant, ha posat de manifest que cal "reprendre la unitat estratègica per avançar". 

Puigdemont diu que Junts no deu res a ningú

Si algú tenia algun dubte sobre què farà Junts després de les eleccions del 23-J, el president a l'exili, Carles Puigdemont, ha sortit a deixar clara la seva posició. "Els nostres votants, el nostre programa, els nostres compromisos, han estat i són les referències de la nostra acció política. Ens devem a ells", ha assegurat el polític independentista després d'advertir que "Junts no deu res a ningú més que als seus votants".

 

Imatge principal: la presidenta de l'ANC, Dolors Feliu / ACN