Si algú tenia algun dubte sobre què farà Junts un cop les urnes li han atorgat un paper decisiu al nou Congrés, el president a l'exili, Carles Puigdemont, ha sortit a deixar clara la seva posició. "Els nostres votants, el nostre programa, els nostres compromisos, han estat i són les referències de la nostra acció política. Ens devem a ells", ha assegurat el polític independentista després d'advertir que "Junts no deu res a ningú més que als seus votants".

Junts ha aconseguit 7 diputats aquesta nit, amb la qual cosa, tot i que ha perdut un dels escons que tenia la passada legislatura, s'ha convertit en una força decisiva si Pedro Sánchez decideix articular un govern alternatiu a la majoria que conformen PP i Vox. 

Això ha provocat tota mena d'especulacions en les primeres valoracions als mitjans de comunicació i a les xarxes. Precisament, Puigdemont ha sortit a advertir que el seu partit no es deu "a politòlegs espavilats, ni a tertulians diversos, ni a pseudònims de Twitter, ni a apologetes de l'abstenció". Tot i que Puigdemont no ostenta cap càrrec dins del partit, la seva veu és decisiva a la formació i Míriam Nogueras és una persona de la seva màxima confiança, raó per la qual va apostar per ella com a cap de llista al Congrés.

Coherència de Junts

El polític independentista ha il·lustrat les seves paraules en el sentit que Junts només es deu als seus votants, assegurant que és per això que els seus diputats no van votar la investidura de Pedro Sánchez fa quatre anys, ni als seus pressupostos, ni a la reforma del Codi Penal, i tampoc han format part de la taula de diàleg, ni van pactar els indults; i que per aquesta raó van abandonar el govern d'ERC. El PSC va pactar amb el PP l'alcaldia de Barcelona per apartar Xavier Trias tot i haver guanyat les eleccions, i que per això no han pactat les diputacions amb el PSC.

"Agraeixo molt l'esforç de tanta gent que ens ha ajudat a mantenir la posició, malgrat les dificultats creixents. No som infal·libles; no sempre l'encertem. Però dins de la imperfecció podem presentar un alt grau de responsabilitat, coherència i fidelitat, que és el que explica la nostra resiliència malgrat la pèrdua de votants i d'un diputat", assegura Puigdemont que deixa clar que Junts continuarà defensant Catalunya "contra els qui volen liquidar la llengua, la cultura, la nació".