"Ara mateix no veig la investidura de Sánchez per enlloc". Així ho ha reiterat el secretari general de Junts per Catalunya, Jordi Turull, valorant els resultats de les eleccions del 23-J. Per ara, doncs, no veu gens clar que acabi donant suport a Pedro Sánchez perquè torni a ser president espanyol. Ho ha dit en una entrevista a El món a RAC1. D'aquesta manera, el secretari general de Junts ha reiterat que han de ser "lleials a Catalunya" i avisa que "l'abstenció no és un escenari", en referència a facilitar la investidura de Pedro Sánchez. 

Això sí, ha insistit que "serem lleials als compromisos dels ciutadans de Catalunya". Una frase que s'ha anat repetint diverses vegades durant l'entrevista, com també la "finestra d'oportunitat" que se'ls presenta després de les eleccions del 23-J. "Nosaltres tenim una finestra d'oportunitat. Hem de tornar l'independentisme al carril del mig". D'aquesta manera, ha posat èmfasi en aprofitar la radiografia actual. "No podem perdre aquesta oportunitat. El que no pot passar és que qüestionem la mobilització al carrer. La gran força de l'independentisme ha estat la mobilització. L'any passat no ens vam agradar perquè una part va fer una crida a no anar a la mobilització", ha destacat. Per tant, ha posat de manifest que cal "reprendre la unitat estratègica per avançar". 

"Són ells els qui ens necessiten a nosaltres"

"El referèndum genera consens, l'amnistia genera consens. La pressió no la tenim nosaltres, la pressió ha d'anar cap allà. L'Estat espanyol no ha fet cap proposta. Ara se'ns diu què farem per investir-lo a ell", ha comentat, deixant entendre que la proposta ha de venir del mateix PSOE. "L'Estat espanyol no ha complert amb Catalunya" i ha reiterat que "no hem enganyat a ningú. Les urnes ens han donat aquest paper. Són ells els que diuen que ens necessiten a nosaltres"

En aquest sentit, Turull constata que "més que estar pendents del PSOE, hem de parlar amb partits i entitats independentistes per veure com podem avançar". I reitera que el referèndum i l'amnistia són els dos pilars "bàsics" que "generen consens" a Catalunya i que cal posar sobre la taula de la negociació amb l'Estat.

El problema de la fiabilitat

El secretari de Junts també ha volgut deixar clar que hi ha problemes amb la interlocució. "Hi ha un problema de fiabilitat de la interlocució. Un dels compromisos que van agafar amb els electors és que a partir d'ara es paga per avançat. Durant aquests quatre anys han passat moltes coses", ha destacat i també, sobre les possibles promeses dels socialistes a canvi de la investidura de Sánchez, Turull ha constatat que el que diuen no sempre es compleix i que "sempre hi ha una excusa".

Per tant, amb tots aquests arguments, Turull posa èmfasi en el fet que des de Junts no es veuen "obligats" a investir Sánchez i ha volgut deixar clar que hi ha hagut repeticions electorals que no han tingut res a veure amb l'independentisme. 

Mentre que sembla que la porta és oberta a les negociacions, encara que a mitges, el que sí que ha descartat Turull és donar suport a una hipotètica investidura de Feijóo: "No ens ho hem ni plantejat".

 

 

Imatge principal: Jordi Turull en un acte de Junts a Barcelona / Montse Giralt