Les eleccions generals del 2023 han deixat un canvi de forces al Congrés dels Diputats, amb una victòria del PP en vots i escons, però una divisió força empatada dels blocs d'esquerra i dreta.  Aquest canvi de forces al Congrés també s'aprecia en l'àmbit municipal, amb un canvi de colors en el mapa electoral espanyol; de tenyit majoritàriament de vermell després del 10 de novembre de 2019, a una irrupció del color blau del PP en molts municipis. A Catalunya també es nota un canvi: del predomini d'ERC com a força més votada en molts municipis, al color vermell que tenyeix bona part de la costa catalana. Dos mapes d'ElNacional.cat il·lustren aquest canvi a partir de les dades escrutades aquest 23 de juliol. Les dades del mapa s'actualitzaran a mesura que avanci l'escrutini, i s'aniran completant tots els municipis que falten.

🔴 Resultats eleccions generals 2023, DIRECTE | Escrutini del Congrés i el Senat

🔴 Resultats eleccions generals 2023 a Catalunya, DIRECTE | Escrutini del Congrés i el Senat

🔍 CERCADOR | Resultats Eleccions Generals 2023 per comunitats

El mapa té dos botons, un per les eleccions actuals del 2023, i un per les eleccions del 10N del 2019. Fent clic, es poden apreciar els canvis en el mapa actual respecte als colors que van quedar ara fa quatre anys. El mapa d'ElNacional.cat també permet cercar el teu municipi i conèixer com han canviat els resultats d'uns comicis a uns altres:

Quina és la força més votada de cada municipi de Catalunya? | MAPA 

ElNacional.cat també ha elaborat un mapa exclusiu amb els partits més votats a cada municipi de Catalunya. Igual que en el mapa de tot l'estat espanyol, permet veure els canvis en el mapa del 23J del 2023, del 10N del 2019 i, a més, es poden consultar els partits més votats en les darreres municipals del 28 de maig del 2023.

De la mateixa manera que en el mapa de l'estat Espanyol, es poden cercar els municipis catalans al cercador. El mapa il·lustra com el PSC ha aconseguit una victòria a Catalunya, que dona un suport decisiu a Pedro Sánchez amb un total de 19 diputats, superant en set la xifra obtinguda el 2019. En canvi, l'independentisme ha sofert una gran caiguda. Mentre que ERC va guanyar 13 escons a les anteriors eleccions generals, aquesta nit s'han vist reduïts a només 7 diputats. Una situació similar ha passat amb Junts, que ha perdut un escó, i la CUP, que s'ha quedat fora de l'hemicicle. Malgrat això, els independentistes encara tindran un paper clau si Pedro Sánchez vol formar govern.

Les dades s'aniran actualitzant al llarg de l'escrutini, ja que sense totes les dades escrutades hi ha municipis que encara no apareixen al mapa.

 


 

 

Metodologia: Els mapes s'han creat a partir de les dades consolidades dels anteriors comicis i les dades provisionals d'aquestes eleccions generals del 2023. S'han filtrat les candidatures més votades de cada municipi, establert un color per cada candidatura i geolocalitzat els resultats en un mapa de l'Estat Espanyol i un mapa de Catalunya.