El jutge de l'Audiència Nacional (AN) Joaquín Gadea ha arxivat la investigació sobre l'intent de sabotatge a La Vuelta Ciclista al seu pas per la comarca del Solsonès. Així ho va demanar a finals de setembre la Fiscalia, qui va proposar que s'arxivés la causa per terrorisme al·legant que com un jutjat local ja té oberta un procediment contra els activistes independentistes no és procedent una segona causa pels mateixos fets a l'Audiència. Aquest mateix criteri és el que ha seguit Gadea en la seva decisió. 

Gadea va obrir diligències el mes passat després de rebre un informe de la Policia Nacional que donava compte dels fets ocorreguts el 28 d'agost a la comarca de Solsonès, on un grup de persones va intentar vessar a la carretera C-55 uns 400 litres de "material aparentment combustible i lliscant". Per al jutge, aquell intent de sabotatge va ser un "acte perfectament planificat i organitzat" que es contextualitza en el marc d'una "campanya de boicot contra La Vuelta prolíficament publicitat a les xarxes socials pels grups radicals d'ideologia independentista, aprofitant l'aparador internacional que suposa la Volta ciclista per donar visibilitat a la causa".

Tanmateix, com ja hi ha una investigació en marxa en un altre jutjat, Gadea hi ha donat carpetada, malgrat afirmar: "Es tracta de fets molt greus en què resulta fàcil apreciar el resultat lesiu que el sistema instal·lat buscava ocasionar, i no resulta difícil imaginar que la voluntat de causar un dany a un indeterminat nombre de persones guiava els autors de l'acció".

L'intent de sabotatge 

Quatre independentistes van ser detinguts a la zona de la comarca del Solsonès acusats de voler boicotejar el pas de La Vuelta 2023 per Catalunya. En un primer moment, la policia no va donar massa detalls, però més endavant van afirmar que havien detingut aquests activistes al costat de la carretera manipulant uns tubs amb què pretenien presumptament abocar 400 litres d'oli sobre la carretera C-55. L'artifici estava format per dos bidons, amb una capacitat de 200 litres cadascun, així com un dispositiu d'activació amb una electrovàlvula i un temporitzador. El mecanisme estava amagat entre la vegetació, inclosa la mànega que abocaria el líquid i que s'estenia fins a l'esmentada carretera, dificultant-ne la detecció. Els detinguts han quedat en llibertat provisional i les actuacions han estat declarades secretes. 

La investigació l'han desenvolupat agents de la Comissaria General d'Informació i la Brigada Provincial d'Informació de Barcelona, ​​sota la direcció del Jutjat de Primera Instància i Instrucció de Solsona (Lleida). A l'operatiu final hi han participat, a més, especialistes de la Comissaria General de Policia Científica i de la Prefectura Superior de Policia de Catalunya.