L’Audiència Nacional torna a enfocar una nova investigació cap a l’independentisme. El jutjat central d’instrucció número 6 ha decidit obrir diligències per esbrinar si darrere l’intent de boicot de la Vuelta hi havia els CDR. La policia espanyola ja va detenir a finals d’agost quatre independentistes acusats d’intentar vessar oli pel pas on havien de circular els ciclistes, al Solsonès. Els arrestats van quedar en llibertat després de comparèixer davant del jutge de guàrdia de Solsona amb la condició de no acostar-se a menys de 500 metres de les etapes ciclistes. I ara, i després de rebre un ofici de la Comissaria General d'Informació del CNP, l’Audiència Nacional ha decidit obrir ofici.

Segons el magistrat, cal determinar qui és el competent per continuar aquesta investigació, perquè durant les “setmanes prèvies” a l’inici d’aquesta cursa ciclista, els “autodenominats Comitès de Defensa de la República (CDR) van animar a través de les xarxes socials de forma clara i directa el boicot i la interrupció de les etapes de la Vuelta que transcorrien” pel territori català. Tot i admetre que aquesta investigació és encara molt incipient, argumenta la necessitat d’estirar el fil i esbrinar si els CDR finalment van tenir relació amb l’intent de sabotatge.

L’Audiència Nacional considera aquell intent de boicot a la Vuelta com un “fet molt greu” en el qual és complicat de preveure quin hauria estat el “resultat lesiu” per als ciclistes. Ara bé, “no resulta difícil imaginar”, segons el magistrat, que la voluntat de “causar un dany a un indeterminat nombre de persones guiava els autors de l’acció”. Així, també indica que era una acció “perfectament planificada i organitzada”, en la qual es pretenen vessar 400 litres de combustible des del pont a la carretera amb un “sofisticat mecanisme ocult”.

Els investigats per aquesta causa van ser ràpidament detinguts i posats a disposició judicial, però el magistrat destaca que van adoptar mesures de seguretat per impedir-ho, “com no portar a sobre els mòbils i utilitzar camins secundaris per arribar fins al lloc previst per a l'atac”. Cal apuntar que el jutjat que investiga aquest cas és el mateix on hi ha una causa oberta contra un grup dels CDR per integració en organització terrorista, amb la possibilitat d’haver fabricat explosius.

La detenció dels quatre independentistes

El dia 26 d’agost un grup d’agents de paisà i uniformats van presentar-se a casa dels quatre independentistes detinguts i després els van traslladar a Barcelona, on van ser interrogats i posteriorment deixats en llibertat.