El govern italià que presideix Mario Draghi ha acollit amb "alleujament" la decisió de la justícia italiana de posar en llibertat el president a l'exili, Carles Puigdemont, ja que s'ha evitat "un cas internacional" després de la seva detenció dijous a l'aeroport de l'Alguer (Sardenya), segons ha assegurat el diari la Repubblica.

"El sentiment més comú al govern al final del dia és l'alleujament. La satisfacció pel fet que l'assumpte Puigdemont va acabar en el transcurs d'unes hores, amb el reconeixement de la legitimitat d'una detenció oficialment decisiva en l'autonomia de la policia de fronteres de l'Alguer", escriu en el seu article de portada. "Però també amb una renovada condició de llibertat per a l'expresident de Catalunya que deixa tots els escenaris oberts, però que sobretot evita l'esclat d'un cas internacional", afegeix.

Puigdemont, que havia viatjat a Sardenya per participar en una trobada internacional organitzada per l'associació Adifolk a l'Alguer, va ser detingut a la seva arribada a l'aeroport per la Policia italiana i conduït a una presó de màxima seguretat a Sàsser, fins que divendres el Tribunal d'Apel·lació d'aquesta ciutat li va permetre sortir.

El Tribunal va considerar que el seu arrest es va realitzar d'acord amb la llei, però va decidir deixar-lo en llibertat sense mesures cautelars ni restriccions de mobilitat i l'ha convocat pel 4 d'octubre per a la vista en la qual es decidirà sobre la seva entrega o no a Espanya. El cap de l'Oficina de Puigdemont ja ha confirmat que el president assistirà a la vista.

"L'epíleg satisfà tothom a l'eix Roma-Madrid"

"Amb Puigdemont emmanillat a Itàlia per petició de la justícia espanyola, l'estratègia de distensió ideada (pel president del Govern espanyol, Pedro) Sánchez per abordar la qüestió catalana ja havia estat criticada. L'epíleg de l'assumpte, ara com ara, satisfà tothom a l'eix Roma-Madrid, també en el silenci de Palazzo Chigi (seu de la presidència del govern) i dels ministeris de Justícia i Afers Exteriors, en primera fila per abordar el problema", assenyala la nota.

Ni l'Executiu italià ni Exteriors han fet fins al moment cap declaració sobre l'assumpte i Justícia va precisar aquest divendres, en un escarit comunicat, que no tenia "cap poder de decisió" tant en l'arrest com en la possible entrega de Puigdemont a Espanya, ja que es tracta d'una euroordre i per tant és un procediment diferent al d'una extradició. "El procediment està totalment en mans de l'autoritat judicial, tant per a la validació de la detenció com per a la decisió final sobre l'entrega o no del detingut", indica la nota.

En opinió del diari, "Itàlia corria el risc de caure en el parany d'una història jurídica complexa, així com d'una relació controvertida entre el govern espanyol i les institucions europees: de fet, l'Advocat de l'Estat ibèric havia avalat la suspensió de l'ordre de detenció davant el Tribunal de Justícia de Luxemburg (al qual Puigdemont i altres companys independentistes havien recorregut la suspensió de la immunitat decidida per l'Europarlament)". "El Tribunal d'Apel·lació de Sàsser, en suma, va eliminar una patata calenta", conclou.

 

Imatge principal: el president del govern italià, Mario Draghi / Foto: Efe