El govern italià evita posicionar-se sobre la detenció del president Puigdemont. El Ministeri de Justícia d'Itàlia ha assegurat aquest divendres que no té "cap paper" amb relació a la detenció del president a l'exili Carles Puigdemont i ha assegurat que el cas es troba "plenament" en mans dels tribunals, als quals competeix decidir si procedeixen o no amb l'extradició del líder independentista.

D'aquesta forma, el Govern de Mario Draghi ha evitat interferir amb el cas i ha deixat en mans del jutge que pugui perllongar la detenció de Puigdemont, arrestat aquest dijous després d'arribar a l'Alguer (Sardenya), així com la "decisió final" relativa a la seva hipotètica entrega a Espanya.

Justícia italiana

Justícia ha apuntat en un breu comunicat que les ordres europees d'arrest no segueixen els mateixos protocols que les extradicions, en les quals sí que hauria de pronunciar-se el poder executiu.

El Ministeri de Justícia a Itàlia està encapçalat per Alfonso Bonafede, del Moviment 5 Estels (M5S), però la coalició que encapçala Draghi inclou també altres corrents com la Lliga, que ja s'ha pronunciat per boca del seu principal líder, Matteo Salvini, en contra que les autoritats italianes puguin acabar escometent una "venjança" contra Puigdemont en nom d'Espanya.

Aquest migdia, Salvini ha demanat que Itàlia "no sigui protagonista de la justícia o la revenja a petició d'altres països", en al·lusió a la detenció de Puigdemont, del cas del qual ha recordat que Alemanya ja va rebutjar en el seu dia el lliurament a Espanya.

Puigdemont sabia que l'esperaven

"El president mai no va sol". Aquest és la manera de treballar de l'equip de Carles Puigdemont i aquest dijous no era una excepció. Quan el líder independentista descendia a l'aeroport de l'Alguer de l'avió amb què havia viatjat des de Brussel·les ja sabia què li esperava a terra.

Puigdemont viatjava acompanyat a l'avió, mentre que a l'aeroport l'esperaven el senador Jami Matamala, el director de la seva oficina, Josep Alay, i una col·laboradora d'estreta confiança.

L'objectiu del viatge era participar en la Trobada Internacional Adifolk i reunir-se amb el president de la regió de Sardenya i amb el Síndic de l'Alguer.

L'independentisme, mobilitzat

L'independentisme s'ha tornat a mobilitzar d'urgència arran de la detenció. Aquest matí, centenars de persones han respost a la crida de l'Assemblea i els CDR i s'han manifestat davant del consolat italià.

A més a més, els CDR han convocat per aquesta tarda una manifestació als Jardinets de Gràcia a les 19:00 h

D'altra banda, l'Assemblea ha convocat una "gran manifestació" pel diumenge 26 de setembre.

 

Foto principal: el primer ministre italià, Mario Draghi / Efe