El president a l'exili, Carles Puigdemont, respondrà davant la justícia italiana a la vista que ha fixat la Cort d'Apel·lacions de Sàsser per al proper 4 d'octubre a les 11:30h. Així ho ha confirmat el cap de la seva Oficina, Josep Lluís Alay, en una entrevista a Rac1.

"El president té tota la intenció de presentar-s'hi el 4 d'octubre. No té cap intenció de no respondre a la justícia italiana, com sempre hem fet amb tots els països on ha passat", ha concretat. 

Cal tenir en compte, però, que amb la decisió d'ahir de la cort italiana, es va ratificar que l'aixecament de la immunitat de Puigdemont no servirà per facilitar la persecució judicial contra ell atès que, com va fixar el TGUE, la seva llibertat de moviments es manté.

Alay ha confirmat, doncs, que Puigdemont tornarà dilluns a Brussel·les (Bèlgica) i ha explicat que manté l'agenda de trobades i actes institucionals que tenia prevista abans de ser detingut. Avui mateix, juntament amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès, serà rebut per les autoritats de l'Alguer i pel president de Sardenya, qui, a més, ja va oferir-li tot el seu suport ahir arran de la seva detenció. Demà, Puigdemont serà rebut per batlles del centre de l'illa, "la zona més independentista", ha concretat Alay.

"Una operació molt ben planificada"

Pel que fa a la detenció, Alay ha denunciat que va ser "una operació molt ben planificada", veient la quantitat d'agents de paisà de la policia de fronteres italiana que hi havia a l'aeroport esperant-lo. "Això no és una cosa improvisada", ha dit.

"Va baixar de l'avió, va accedir a la terminal i on fan el control de temperatura l'esperaven policies de paisà. Es van dirigir directament a ell. El van identificar fent-li baixar la mascareta, li van demanar els papers i se'l van endur amb molta correcció", ha explicat.

Preguntat sobre qui pot estar al darrere d'això, el cap de l'Oficina del president a l'exili ha acusat directament l'Estat i ha apuntat que una operació així "no es pot fer sense tots els seus poders", incloent-hi, doncs, l'executiu.

Pel que fa a la vista, Alay ha revelat que l'advocat italià no entenia per què es volia ajornar la vista per preparar la defensa del president, donant a entendre que "no hi havia cas", en paraules del mateix cap de l'Oficina del president. "Quan es va iniciar la vista, la fiscal va dir que no demanaria cautelars perquè tenia molts dubtes", ha afegit.

 

Imatge principal: el president a l'exili, Carles Puigdemont, en una imatge d'arxiu / Foto: Europa Press