El president Carles Puigdemont ja està en llibertat. La Cort d'Apel·lació de Sàsser ha decidit posar-lo en llibertat sense mesures cautelars, i serà lliure per moure's arreu d'Europa. En la sortida, el president ha estat acompanyat pel president de Sardenya, Christian Solinas, i el president del seu Parlament, Michele Pais. Puigdemont ha assegurat als mitjans de comunicació: "Espanya no perd mai l'oportunitat de fer el ridícul".

El procediment judicial segueix en marxa després que el polític independentista va ser detingut aquests dijous quan viatjava a l'Alguer procedent de Brussel·les. Entre aquesta tarda i demà al matí està previst que el jutge faci pública la seva resolució. Tot i això, el cap de l'oficina del president, Josep Lluís Alay, ha assegurat als mitjans de comunicació que Puigdemont "assistirà a l'acte institucional que tenia previst avui a l'Alguer".

Puigdemont i la llibreria de París

Puigdemont, un cop en llibertat, ha donat les gràcies a tothom per l'escalf i ha assegurat que "la lluita no s'atura". El president a l'exili ha proclamat que "cap entrebanc ens desdirà". A més a més, ha fet referència al nom d'una llibreria occitana-catalana de París, que ja va tancar el 2011, anomenada: Pam de nas. Aquest nom (Pam de nas) és el que assegura que li ve al cap a Puigdemont aquests dies.

puigdemont tuit

Manté l'agenda d'actes

Durant la seva estada a l'illa italiana, i un cop posat en llibertat, es reunirà amb les màximes autoritats de l'Alguer i de Sardenya, visitarà la Corona de Logu (Assemblea de batlles i regidors independentistes de Sardenya) i es reunirà amb representants dels partits sards, a qui agrairà el seu suport al dret d’autodeterminació de Catalunya i la denúncia que han fet contra la repressió de l’estat espanyol des del Primer d’octubre de 2017.

Les contradiccions de Llarena

Abans que la Cort prengués la seva decisió, el jutge instructor Pablo Llarena ha fet arribar l'euroordre vigent des del 2019. Això no obstant, l'euroordre de Llarena entra en contradicció amb el pronunciament del Tribunal General de la UE que va assegurar que no hi havia possibilitat de risc imminent de Puigdemont, però també amb l'Advocat de l'Estat que va fer arribar un escrit al TGUE en aquest mateix sentit.

De fet, membres de la defensa de Puigdemont apunten que la fiscalia hauria expressat dubtes sobre la legalitat de l'euroordre del jutge Pablo Llarena. La previsió era que Puigdemont declarés aquest migdia a través de videoconferència. Els seus advocats havien demanat que la declaració s'ajornés per donar temps al jutge per estudiar tota la documentació.

La detenció

El viatge a Itàlia en avió va transcórrer amb absoluta normalitat, però les persones que esperaven a Puigdemont es van adonar que passava alguna cosa estranya. No és el primer cop que s'hi troben. Josep Alay, objecte també d'una intensa persecució judicial pel seu paper al procés, acompanyava Puigdemont quan va ser detingut a Schleswing-Holstein el 2018.

Els va cridar l'atenció l'actitud de dos policies uniformats. Tot seguit van aparèixer nombrosos agents vestits de paisà. Amb posterioritat, fonts de les autoritats de l'Alguer van informar que els policies provenien de Roma. També, es va apuntar que entre els agents presents a l'aeroport hi havia policia espanyola. Això no obstant, el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha desmentit aquest extrem. Per la seva banda, l'advocat de Puigdemont, Gonzalo Boye, va posar en qüestió el control que el govern de Pedro Sánchez té sobre aquest afer. 

Puigdemont i el seu acompanyant van ser informats per les persones que els esperaven a l'aeroport sobre la inusual presència policial. Tots dos sabien els moviments que hi havien abans de sortir de l'avió. Per això no els va agafar per sorpresa quan es van trobar la policia esperant-los a la porta. Allà mateix se'ls va identificar i se'l van endur a la comissaria de l'aeroport.

Imatge principal: Carles Puigdemont abandonant la presó - Junts per Catalunya