El president del Partit Popular de Catalunya, Alejandro Fenández, ha desautoritzat aquest diumenge al seu cap, líder del Partit Popular i candidat a la investidura al Congrés a finals de setembre, Albert Núñez Feijóo. L'expresident gallec havia assegurat aquest matí, en una entrevista a El Mundo, que ell no és un rival polític i ideològic de Junts. "Junts és un partit sobiranista i el PP de Catalunya, no", ha afirmat Feijóo.

Hores més tard, el president del PP català li ha respost assegurant que sí que són un rival polític del PP. "Un partit amb una tesi essencial que és que Espanya és una dictadura dirigida per un rei feixista, amb qui es neguen a parlar. Que algú em digui de què s'ha de parlar amb ells", ha assegurat Alejandro Fenández, a través del seu perfil de Twitter.

Intent de Feijóo d'apropar-se a Junts i PNB

Tot plegat es produeix en l'intent del Partit Popular de negociar amb Junts la investidura de Núñez Feijóo, que serà a finals de setembre. A Feijóo li falten quatre vots i els està intentant aconseguir a través de converses amb el PNB i Junts. La setmana que ve el líder gallec ha agendat reunions amb els diferents partits. Mentre el PNB ha confirmat la seva assistència per "cortesia", el partit del president Puigdemont manté la seva incògnita sobre si hi assistirà. 

Amb tot, cal un ull posat també amb el que passa al Senat, on Junts ha registrat grup propi i el PP ha de validar-ho en tenir majoria absoluta a la Mesa. Pel que fa als nacionalistes bascs, han confirmat l'assistència a la reunió amb Feijóo "per cortesia", però els seus vots són més que improbables tenint en compte que ja han avisat que no participaran en cap equació amb Vox. Tot i això, un dels mitjans referents de la dreta espanyola, El Español, apuntava aquesta setmana que el PP oferiria la gestió dels tres aeroports bascos (Bilbao, Vitòria i Donòstia), el traspàs del servei de rodalies i la gestió econòmica de la Seguretat Social per part de les autoritats basques.

Divisió al Partit Popular Català

En aquest escenari de possibles converses amb Junts, el Partit Popular, sobretot el català, arriba dividit sobre què fer. Si el president del PP català, Alejandro Fernández, un home pròxim a l'exlíder popular Pablo Casado, ja ha avisat que aposta per no negociar amb Junts, el seu secretari general i diputat al Congrés, Santi Rodríguez,  s’inclina per “parlar” amb el grup parlamentari de Junts a Madrid.

De fet, el mateix Alejandro Fernández ja va fer una piulada fa uns dies sobre les possibles converses amb Junts: "S'aveïnen moviments (i fotos) que destruiran la reputació de qui els impulsi. Perquè no hi ha res més valuós que ser coherent amb el teu passat, els teus principis i les teves opinions".

Més veus s'han posicionat sobre les possibles converses amb Junts, el coordinador general, Elías Bendodo, es va mostrar crític a la Cadena SER recordant que “Junts fa temps que va decidir estar fora de la Constitució”. I a la vegada, el vicesecretari d'Assumptes Institucionals, Esteban González Pons, va manifestar a Onda Cero que “no està en dubte la tradició i la legalitat” de Junts i ERC, “més enllà de les accions que van dur a terme quatre persones”, en referència als fets de la tardor de 2017. 

Mentrestant, Feijóo ja avisa de les limitacions amb el Partit Popular: la constitució. A més, considera que Junts, des del punt de vista econòmic, "és un partit de centredreta".