La bona sintonia al Congrés dels Diputats, on el PSC i Sumar presten diputats a Junts i ERC perquè tinguin grup propi, es trasllada al Senat. A la cambra alta els socialistes també han tingut un gest amb els seus potencials aliats i, tal com han confirmat fonts parlamentàries, han cedit senadors perquè Junts hi tingui entitat pròpia. En aquest cas, la decisió l’haurà de validar dimarts que ve la Mesa del Senat, on el PP hi governa per majoria. Amb el dubte que s’acabi fent efectiu, el PSOE presta quatre representants als juntaires perquè, amb Coalició Canària i el BNG, conformin un grup parlamentari. Esquerra Republicana, que es va presentar en coalició amb EH Bildu el 23-J, ja compleix els requisits exigits.

En el cas del Senat, el reglament, que no parla de la cessió de senadors, determina que s’han d’obtenir un mínim de deu representants per tenir vida pròpia i la particularitat és que, al llarg de la legislatura, el nombre pot reduir-se fins a sis. Si n’hi ha menys, el grup queda dissolt automàticament. I com s’ho faran? Després de les eleccions del 23-J, Junts per Catalunya té tres senadors -un elegit a les urnes i dos per designació autonòmica-. Per arribar als deu requerits, els juntaires s'han aliat amb els dos senadors de Coalició Canària i el solitari del BNG, amb qui volen compartir grup propi.

A aquests sis, segons fonts parlamentàries, els socialistes hi sumen quatre components per arribar a la barrera dels deu exigits i, com que el mínim de senadors per mantenir el grup són sis, els senadors socialistes podran tornar al de la seva formació, sempre que la Mesa n'accepti la fórmula. En canvi, a ERC no li caldrà cap maniobra com aquesta al Senat perquè els republicans -que es van presentar a les eleccions en coalició amb EH Bildu- ja superen el llindar de deu diputats. El 23-J la coalició catalanobasca en va obtenir 11.

Registrat el grup al Senat, ara la decisió queda en mans de la Mesa de la cambra de representació territorial, controlada pel PP, que es reuneix dimarts de la setmana que ve. Els conservadors en tenen la presidència (Pedro Rollán), una vicepresidència i dues secretaries, mentre que el PSOE ostenta dues vicepresidències i una secretaria. D’entrada la cessió de diputats del PSC i Sumar al Congrés no ha agradat als populars. En una entrevista a Ràdio Nacional d’Espanya, el vicesecretari del PP Borja Sémper ha titllat d'“una mica frau” l’operació perpetrada perquè, al seu entendre, “maquilla” els resultats de les eleccions del 23 de juliol. “És una mica frau que els partits polítics mercadegem amb diputats i atorguem escons perquè puguin conformar grups polítics”, ha dit Sémper, que ho troba “poc edificant”.