El Partit Nacionalista Basc (PNB) anirà a la reunió amb el líder del partit Popular, Alberto Núñez Feijóo, en el marc de la ronda de contactes dels populars per a la seva investidura. Feijóo necessita el suport de cinc vots per ser investit, ja que ja compta amb el suport de Coalició Canària (1) i UPN (1). Aquests cinc vots són els cinc diputats que té el PNB. Tot i això, el portaveu del Partit Nacionalist Basc al Congrés, Aitor Esteban, ha avisat que anirà a la reunió simplement per "cortesia". 

Esteban ha avançat que el seu partit té clara la seva "posició", que es basa en no entrar en equacions o combinacions en la qual entri Vox, partit que els nacionalistes bascs consideren "antidemocràtic". En aquest context, el PNB aposta per Sánchez, però li demanen una "proposta seriosa" per Catalunya i el País Basc. Cal recordar que els nacionalistes bascs i el Partit Socialista d'Euskadi governen junts al País Basc i l'any que ve és any d'eleccions en aquest territori. 

Esteban ha assegurat en declaracions facilitades pel seu partit que la reunió entre ell i Feijóo li servirà perquè es coneguin.  "Pot servir perquè el senyor Núñez Feijóo i jo ens coneguem, perquè no ens coneixem personalment. Però no servirà per a res més", ha dit Esteban, qui ha subratllat que una investidura de la mà de Vox no participaran. Així mateix, també considera que les posicions "ja estan fixades per tots els partits polítics" i per això afirma que "tindrem un mes amb especulació, molt de màrqueting, però sense sorpreses". 

Feijóo obre la ronda de contactes 

La sessió d'investidura del líder popular serà el pròxim 26 i 27 de setembre i Feijóo ja ha citat a tots els partits exceptuant Bildu. Amb tot, Esquerra Republicana ha rebutjat assistir-hi, mentre que des del Partit Popular veuen amb bons ulls parlar amb Junts per Catalunya: "La tradició i legalitat de Junts no està en dubte", ha dit la secretària general del PP, Cuca Gamarra. Tot i això, el número tres dels populars, Elías Bendondo, ja ha deixat clar que arribar a un acord amb Junts "és molt complicat", i és que ha situat el partit del president Puigdemont "fora de la constitució". 

En aquest context, des del PSOE veuen l'obstinació de Feijóo en la investidura com una "estratègia" per repetir eleccions. Segons el portaveu socialista al Congrés, Patxi López, la investidura de Feijóo "està abocada al fracàs", davant la negativa del PNB a investir el líder popular a causa del suport de Vox. 

El PNB, primer partit que va pactar amb Sánchez fa quatre anys

Tot i això, el PNB ja ha posat preu a Sánchez per tenir els seus vots: un acord sobre el model territorial. L'objectiu dels bascos és encaixar Catalunya i Euskadi dins l'Estat. De fet, fa quatre anys els centristes bascos van ser els primers a pactar amb el president socialista: "Vam ser el primer partit que li va donar suport fa quatre anys, amb un acord ben travat i amb més ombres que llums en el seu compliment. Que ens digui què vol fer. Que parli clar".

A més, Sumar ha anunciat aquest dimecres que cedirà dos diputats a Esquerra Republicana perquè tingui un grup propi al Congrés a dos dies perquè acabi el termini de constitució dels grups. Aquests dos diputats, un cop constituïts els grups, tornaran a la disciplina de Sumar. Gràcies a això, Esquerra podrà complir el requisit de tenir 5 diputats i el 15% dels vots a les circumscripcions on s'ha presentat.