El president del PP, Alberto Núñez Feijóo, ja prepara la seva investidura, després que Felip VI el proposés com a candidat. Necessita quatre suports per aconseguir la majoria (176), però la tasca no serà senzilla. En aquest sentit, allarga la mà al PSOE per explorar un acord i també diu estar disposat a parlar amb Junts, això sí, insisteix per activa i per passiva a fer-ho sota marc legal.

En una entrevista a El Mundo, preguntat per què podria oferir ell a Junts, aquesta ha estat la seva resposta: "La Constitució. I oferirem, dins del respecte a la Constitució, escoltar quines són les seves reivindicacions, les seves propostes. I li oferirem que en allò que estiguem d'acord ho complirem". En aquest sentit, però, ha volgut ressaltar una altra cosa important. "Jo no soc un rival polític i ideològic de Junts. Junts és un partit sobiranista i el PP de Catalunya no. L'objectiu del Partit Socialista és que Junts no tingui poder a Catalunya, perquè el seu pacte és amb ERC. És evident que jo tinc unes limitacions per a ells: la Constitució. Això no canviarà".

Feijóo s'ha mostrat ferm i ha insistit que només es reunirà amb partits que respectin la Constitució: "Reitero que em reuniré amb els grups que vulguin parlar amb la Constitució damunt la taula. La Constitució i la sobirania nacional jo no les lliuraré. Però si hi ha coses que són constitucionals, estem disposats a veure-les".

Destaca també que "Junts, des del punt de vista econòmic, és un partit de centredreta, o almenys ho era. Tant Junts com el PNB eren partits de centredreta. Però, insisteixo, el que demana un partit independentista és la ruptura de la Constitució i la independència, i aquestes dues qüestions no les cediré". En aquest sentit, Feijóo s'ha mostrat contundent. En l'entrevista que ha concedit a El Mundo, però, no només té mencions especials per a Junts. També ha remarcat que la seva línia vermella és la de parlar amb Bildu. No rotund. "Hem dit que no ens reunirem amb Bildu, perquè Bildu té a les seves llistes persones condemnades per delictes de sang. Perquè Bildu no ha col·laborat amb la Justícia espanyola per aclarir els més de 300 assassinats pendents de concreció d'autoria. Que Bildu em fes president del govern espanyol aniria en contra dels meus principis".

No tanca la porta, però al fet que ho pogués fer Junts. Preguntat per aquesta qüestió, respon: "Això no m'ho preguntin a mi. Pregunti-li a Junts si pactarà o no, o si es creurà o no el que li proposi el Partit Socialista, que considera que és l'extrema dreta d'Espanya i que són els senyors Le Pen de la política espanyola. Si Junts vol parlar amb el Partit Popular, jo parlaré amb Junts. Si Junts no vol parlar amb el PP, no parlarem". Repreguntat per si contempla o no el fet de ser president gràcies a Junts, Feijóo s'ha aferrat a la Constitució. "Jo no contemplo més possibilitats que negociar i parlar amb tots aquells que acceptin que els meus compromisos no poden excedir la Constitució. Els qui no acceptin que els meus compromisos no excedeixin la Constitució, ja que hi votaran en contra".

"Si jo cedís el que cedirà Sánchez, el president seria jo"

Al líder del PP li han preguntat què faria ell si el seu principal rival, el president ara en funcions del govern espanyol, Pedro Sánchez, ja tingués lligada una majoria abans de la sessió d'investidura. "Doncs complir amb el meu deure. Tinc l'encàrrec del cap de l'Estat. El comunicat de la Casa Reial és molt pedagògic. Hi ha un candidat que ha guanyat les eleccions i que acredita 172 suports, i hi ha un altre candidat que no en pot acreditar més de 152 i els socis possibles dels quals no accepten que el Rei és el cap de l'Estat", ha assenyalat.

Feijóo ha insistit que creu que "no és un assumpte menor" i ha justificat que "no s'acceptar com a normal allò que no és normal a cap país d'Europa". "'És que tenen més possibilitats', diuen...", ha afegit. En aquest context, li han preguntat sobre si creu que té més possibilitats de Sánchez i ha deixat una resposta breu però cridanera. "Reitero el que he dit: si jo estic disposat a cedir el que Pedro Sánchez està disposat a cedir, el president sóc jo".

"He dit que està disposat, no sé si ho cedirà o no, ho veurem. Però, de veritat no hi pot haver un debat al Congrés on l'única cosa important és Espanya? Les Corts no poden tenir un debat, el qual fonamental objectiu sigui Espanya?", s'ha preguntat.

Què en pensa sobre Rubiales?

També ha estat preguntat pel cas Rubiales i el petó no consentit a Jenni Hermoso. En aquest sentit, ha destacat que "jo diria a Rubiales que un ha de saber quan se n'ha d'anar". I ha afegit que "no només per l'assumpte de la final del Mundial –aprofito per felicitar les jugadores–, sinó per més coses".

 

Imatge principal: el president del PP, Alberto Núñez Feijóo / Efe