La líder dels comuns, Jéssica Albiach, ha assegurat que "no té cap sentit" enviar un centenar d'agents de la Brimo dels Mossos per desnonar a tres "joves indefensos". Així s'ha pronunciat respecte a tota la polèmica que ha provocat el desnonament aquest dimarts al matí del Bloc Llavors, que ha provocat enfrontaments entre manifestants i policies i ha acabat amb una ocupació de la seu d'ERC.

Albiach ha denunciat, a més, que els tres convivents tenien un informe de vulnerabilitat des d'abril, i que "quan existeix aquest informe no es pot executar cap desnonament, per la qual cosa s'ha executat amb l'oposició dels veïns però també amb la de l'Ajuntament de Barcelona". "S'ha tractat d'una decisió política del conseller Sàmper, que se'n va igual que va arribar: posant als Mossos al servei dels fons voltor i també sent servils amb empreses que tenen interessos tan foscos i que són gairebé una màfia com a 'Desokupa'", ha afegit.

L'informe esmentat per Albiach, però, va ser desestimat pel jutjat, que va negar vulnerabilitats i també va descartar interrompre el desnonament. Segons el jutge, el cas no és equiparable al que preveu la llei per impagaments i que no s'adapta als criteris per aturar el desnonament. L'escrit judicial que denega l'informe de Serveis Socials de l'Ajuntament de Barcelona exposa, segons fonts judicials, que l'ocupant de l'habitatge té 28 anys, que compta amb familiars que el poden ajudar a mantenir i li poden donar suport i facilitar un habitatge per viure.

En aquest sentit, Albiach ha demanat al nou president de la Generalitat, Pere Aragonès, que afronti amb "valentia i unitat" aquestes situacions d'"extrema gravetat". De fet, en una línia similar s'ha expressat la CUP tot just abans, que ha demanat al republicà que, si cal, desobeeixi la justícia espanyola per tal de deixar d'enviar els antiavalots als desnonaments.

En aquesta línia, la líder dels comuns ha posat el govern d'Ada Colau com exemple d'actuació contra els desnonaments, i ha instat la Generalitat a "fer els deures". La líder d'En Comú Podem ha apuntat que l'Ajuntament ha promogut 2.000 pisos de lloguer social a la capital, pels només 36 del Govern a tota Catalunya: "La Generalitat deu 1.400 pisos a la taula d'emergència social a Barcelona".

El Govern de "les dues cares"

Sobre el nou Govern que es conformarà en breu, Albiach l'ha batejat com l'Executiu de "les dues cares". Per una banda, ha aplaudit els noms de Tània Verge (Feminismes i Igualtat) i Josep Maria Argimon (Salut). Però alhora ha criticat que la "clau de la caixa" la tingui un exalt càrrec vinculat als "interessos de la banca", en referència al titular d'Economia, Jaume Giró, i el de Jordi Puigneró com a vicepresident i conseller de Polítiques Digitals, Infraestructures i Agenda Urbana.

 

De fet, Albiach creu que és una "enorme dificultat" que JxCat tingui el poder econòmic de l'Executiu de cara a aprovar uns nous pressupostos. "Veiem com qui tindrà la clau de la caixa és un exalt càrrec vinculat a interessos de la banca com el senyor Giró; i la vicepresidència sembla que està feta expressament per a Puigneró", ha dit criticant també que càrrecs que segons el seu parer són més importants --com la vicepresidència, la presidència o Economia-- estiguin en mans d'homes i no de dones.

 

Imatge principal: la líder dels comuns, Jéssica Albiach, al Parlament / Foto: ACN