Una vegada ha quedat vist per a sentència el judici a la presidenta del Parlament suspesa, Laura Borràs, creix el debat entre els grups parlamentaris sobre què passarà si el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya la condemna i la inhabilita. Aquest dijous, Albert Batet, president del grup de Junts per Catalunya a la cambra catalana, ha volgut destacar que el seu partit actuarà "amb molta prudència" respecte a aquest escenari mentre no hi hagi una sentència. Batet ha aprofitat l'avinentesa per remarcar el "suport" a la presidenta de la formació i ha asseverat que Borràs i la seva defensa "es van poder expressar amb tota claredat en els seus al·legats finals". "Respectem tots els arguments" que van expressar la dirigent juntaire i els seus advocats, ha indicat Albert Batet.

Durant l'última sessió del judici, la presidenta de Junts, Laura Borràs, va estar acompanyada del diputat Francesc de Dalmases —que hi ha assistit tots els dies al judici— o la secretària segona de la Mesa, Aurora Madaula. També s'hi van sumar el secretari general de la formació, Jordi Turull; el mateix Albert Batet, el diputat Joan Canadell i una altra de les vicepresidentes del partit, Anna Erra. Tal com ha pogut saber ElNacional.cat, és el nom d'Anna Erra el que pren força en els cercles de Junts per Catalunya per optar a la presidència del Parlament davant una eventual sentència condemnatòria a Laura Borràs, a qui la Fiscalia li demana 6 anys de presó i 21 d'inhabilitació per a l'exercici d'un càrrec públic.

Si Borràs és inhabilitada, la segona institució del país haurà d'escollir qui n'assumeix el lideratge. En aquest context, Anna Erra és, ara com ara, qui encapçala les travesses dins de Junts per encapçalar la cambra catalana. L'alcaldessa de Vic ja va anunciar el juny passat que no es presentarà a la reelecció, però seguirà com a diputada al Parlament (ho és des del 2018) i com a vicepresidenta del partit. De fet, Erra és una de les dirigents amb més pes polític en el si de la formació. Al Congrés d'Argelers del juliol passat, va ser la segona dirigent que va comptar amb més vots per part de la militància, només per darrere de Jordi Turull i per davant de Laura Borràs. En tot cas, hi ha un altre element clau, i és que l'aritmètica parlamentària ha canviat després del trencament del Govern: res garanteix que, ara com ara, ERC donés suport a un candidat de Junts a presidir l'hemicicle, i el PSC no ha tancat la porta a intentar buscar la complicitat dels republicans o dels juntaires per ser ells qui liderin el Parlament, en tant que són primera força.

Junts no ha decidit si donarà suport a l'esmena dels socialistes que elimina el pla pilot de la renda bàsica universal

Quan semblava que el terreny per aprovar els pressupostos s'aplanava després de l'acord del Govern amb el PSC, aquesta setmana torna a haver-hi tensió entre els socis per als comptes a causa d'unes esmenes de supressió que els socialistes han registrat en solitari i que afecten la llei d'acompanyament de pressupostos. L'aspecte més destacat és que una de les esmenes implicaria aturar el pla pilot de la renda bàsica universal (RBU), un dels projectes clau d'ERC per a aquesta legislatura. Els republicans alertaven el dimarts que, si aquestes esmenes prosperen, implicarà que el PSC estarà "incomplint" l'acord de pressupostos. En aquest sentit, Albert Batet ha explicat que el seu grup parlamentari encara no ha decidit si donarà suport a aquesta esmena dels socialistes sobre la RBU, però que en tot cas això fa palès que "aquest tripartit és el Dragon Khan". Per a Batet, "un diu una cosa, l'altre la contrària i el Govern es posa de perfil i no sap què farà". "Així no es governa Catalunya", ha sentenciat.