Quan queden vuit dies perquè el Parlament aprovi definitivament els pressupostos del 2023, el Govern i el PSC encara evidencien les seves diferències. Estem en la recta final de la validació dels comptes i, un cop superades les esmenes a la totalitat fa un parell de setmanes, ara és el torn de les esmenes a l'articulat, que són aquelles que poden modificar el seu contingut. Hi ha poques previsions de què la llei de pressupostos es toqui gaire: el Govern, el PSC i els comuns han presentat algunes esmenes, però han estat pactades a tres bandes, i els grups es mantenen "lleials" a les respectives enteses que van escenificar a mitjans de desembre (entre Pere Aragonès i Jéssica Albiach) i principis de febrer (entre Pere Aragonès i Salvador Illa).

Ara bé, on podrien fer-se paleses les discrepàncies és al que es coneix com a la llei d'acompanyament dels pressupostos, que, com el nom indica, s'aprova alhora que els comptes i té a veure amb les mesures fiscals, financeres, administratives i del sector públic. I és que, en roda de premsa, la portaveu del PSC, Alícia Romero, ha reconegut la "bona predisposició" per presentar 64 esmenes acordades amb l'executiu, si bé hi ha hagut alguns punts en què no s'han pogut superar les diferències. En total, els socialistes han presentat 11 esmenes pel seu compte que afecten una varietat de qüestions. "En discrepem clarament i no hem pogut trobar una solució intermèdia", ha explicat. En tot cas, els de Salvador Illa obren la porta a resoldre les diferències al llarg d'aquesta setmana i estudiaran si alguna esmena pot decaure, però avisen que en alguns punts serà "difícil".

La principal patata calenta és el pla pilot de la renda bàsica universal, que el Govern vol posar en marxa mentre el PSC la rebutja taxativament. Si bé no hi ha cap menció explícita als pressupostos i no s'hi destina cap partida econòmica, apareix a la llei d'acompanyament l'executiu: s'hi crea una assignació monetària que es fixa en 800 euros al mes per als participants, i es preveu aprovar la dotació econòmica quan entri en vigor la normativa que reguli la implementació del pla per consignar-ho posteriorment en el pressupost de Presidència. El PSC rep amb recels aquest moviment, després que el Govern els prometés que no hi haurà cap euro pel pla pilot, i recorden que Catalunya no té prou diners per fer-lo universal. És per això que la seva esmena demana eliminar aquesta referència.

Hi ha altres punts problemàtics, com ara una esmena a la llei que modifica el Fons de Transició Nuclear, una iniciativa que va ser aprovada fa uns mesos al Parlament gràcies a l'entesa entre el PSC i Junts, per la qual cosa els dos partits han volgut corregir-la conjuntament, deixant fora el Govern. També es proposa un canvi pel que fa a la gestió de l'aigua, ja que la Generalitat proposa "treure competències" als municipis de l'àrea metropolitana perquè sigui l'Agència Catalana de l'Aigua qui fixi els preus. I un punt pel qual la Generalitat es fixa com a acusació particular en els procediments penals per descobriment i revelació de secrets: el PSC vol que només sigui protagonista si la qüestió afecta directament a l'àmbit públic, i no a la vida privada de la persona perjudicada.

Malabars amb els macroprojectes

D'altra banda, i sobre les esmenes que ha presentat Junts en referència als grans macroprojectes del país, el PSC ha volgut fer malabars. Malgrat reconèixer que les propostes dels juntaires són atractives perquè reforcen la necessitat de posar en marxa la B-40, el Hard Rock i l'ampliació de l'aeroport, accelerant els procediments, els socialistes opten de moment per desmarcar-se, ja que tenen un acord amb el Govern. El PSC creu que ja ha guanyat la batalla a l'executiu per desencallar aquests projectes, i veuen "bo i vàlid" l'acord amb els republicans. Però en tot cas no descarten del tot llançar-se als braços de Junts: els de Salvador Illa asseguren que estan valorant les propostes del partit i que s'estan pensant quina ha de ser la seva posició. "Volem ser lleials amb el Govern, però ho hem d'acabar de mirar". Fins al 10 de març, doncs, encara hi ha marge per a noves sorpreses.