“La investigació i el judici ha estat un  A por ella”, ha afirmat Gonzalo Boye, en el seu informe final per demanar l’absolució de Laura Borràs, a qui la Fiscalia ha mantingut la petició de 6 anys de presó i 21 anys d’inhabilitació a càrrec públic per haver fraccionat contractes quan era directora de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC) entre els anys 2013 al 2017, i adjudicar-los a la mateixa persona: l’informàtic Isaías Herrero. En la vista d’aquest dimecres al TSJC, Boye ha tornat a recriminar al president del tribunal, Jesús Maria Barrientos, de  “falta d’imparcialitat” en haver tallat la intervenció de la defensa, en aquest cas de l’advocada Isabel Elbal, i en haver afirmat “fins a tres cops” en el judici que “en fases posteriors” ho exposin, tot fent entendre que la sentència ja està escrita i que serà condemnatòria, i a la qual hauran de presentar recurs, en les pròximes fases.

🔴 Laura Borràs: reaccions a la sentència del TSJC, DIRECTE
 

Per això, l'advocat ha demanat al tribunal que garanteixi els drets de la presidenta de Junts "per evitar un cas de Borràs Castanyer contra el Regne d'Espanya", fent referència que portaran el seu cas al Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH).

 

Pacte de la Fiscalia

A més, l’advocat de Borràs ha assegurat que “s’ha vulnerat el seu dret de defensa”, per l’acord entre la Fiscalia i les altres dues defenses, pocs dies abans de l’inici del judici, i confirmat en la sessió d’aquest dimecres. En concret, la fiscal Teresa Duerto ha modificat les conclusions i ha rebaixat la petició a Herrero, de  6  a 2 anys de presó; i al seu amic Andreu Pujol, per haver fet dos pressupostos, de 3  a 1 any i dos mesos de presó. Boye també ha declarat que s’han vulnerat els principis de garanties i d’igualtat d’armes. "Aquests fets no són delictius. Hi ha vulneracions de drets i fal·làcies", ha sostingut Boye.

Cop de peu al servidor

Pel que fa als indicis incriminatoris, Boye ha afirmat que els agents dels Mossos amb la seva actuació “hem passat del cop de peu a la porta, al cop de peu al servidor” perquè van copiar tot el material que tenia l’ordinador d’Herrero, sense garanties judicial ni protecció del material. També ha qüestionat el testimoni dels treballadors de la Institució, Assumpta Pagespetit i Roger Espar, que acusen Borràs d’haver aprovat totes les feines anessin a Herrero, i ha assegurat que  inicialment tenien doble condició (testimonis i investigats) i “la por és lliure”.

No hi ha falsedat ni prevaricació

Boye ha assegurat que no hi ha hagut falsedat documental perquè Herrero va presentar “pressupostos fal·laços, no falsos, i per tant en l'àmbit penal no és delicte”. Ha insistit que la presentació de tres pressupostos per adjudicar un contracte menor era una decisió de la tècnica Pagespetit, tot i que seguint una recomanació del Departament de Cultura i que fins i tot la Guàrdia Civil va dir que la llei no ho exigia. “A por ella”, ha anat repetint Boye, en enumerar les irregularitats dels procediments.

 

L’advocat també ha afirmat que la fiscal no ha demostrat el delicte de prevaricació pel qual acusa Borràs. “No hi ha cap dol ni perjudici”, ha reblat Boye ya que es va fer el portal web de la Institució i els altres encàrrecs, i ha assegurat que “és una falta de respecte dir-li que ha perjudicat la ciutadania". A més, ha criticat la falta de proporcionalitat de la condemna que la Fiscalia demana per a la presidenta suspesa del Parlament. I per tot això, ha demanat la seva lliure absolució.