Toc d'atenció d'Esquerra Republicana al PSC. Els socialistes han presentat pel seu compte onze esmenes al projecte de llei de mesures fiscals, financeres, administratives i del sector públic que acompanyen els pressupostos de la Generalitat de 2023. Cinc d'aquestes són de supressió i una en particular afectaria l'assignació de recursos per al pla pilot de la Renda Bàsica Universal. Davant aquesta situació, Marta Vilalta, portaveu del grup parlamentari dels republicans, ha avisat als de Salvador Illa que aquestes esmenes han de decaure perquè "si s'aproven, suposaria incomplir l'acord de pressupostos". En aquesta línia, Vilalta ha fet una crida "a la responsabilitat" i a evitar convertir els comptes en "focs d'encenalls" o "operacions de maquillatge".

Amb tot, Marta Vilalta s'ha mostrat confiada en què el PSC ha presentat aquestes esmenes amb més vocació de "marcar perfil propi" que de "voler de forma real que aquestes esmenes tirin endavant". La secretària general adjunta d'ERC sosté que és "evident" que aquestes iniciatives no prosperaran perquè "l'acord de pressupostos deixa molt clar que qualsevol modificació ha d'estar acordada". Els republicans han tingut reunions amb els socialistes i comuns per abordar aquesta qüestió i s'espera que en els propers dies es mantinguin aquests contactes per concretar si la votació d'aquestes esmenes decau o bé es retiren. En tot cas, Vilalta ha reiterat que desitja que els partits amb els quals han acordat els comptes "s'atenyin a allò que està signat" perquè, en cas contrari, s'estaria caient en una "actitud irresponsable". La diputada ha emplaçat els grups a no convertir els pressupostos en un "arma electoral" perquè "els compromisos estan per complir-los".

El document de l'acord de pressupostos entre el Govern i el PSC recull que l'executiu ha de complir "tots i cadascun dels acords subscrits" i, en el cas dels socialistes, es detalla que es comprometen a "votar a favor del projecte de llei de pressupostos i del projecte de llei de mesures fiscals", així com a "garantir que el contingut dels projectes de llei no es veu alterat durant la seva tramitació parlamentària, a excepció dels canvis que resultin de l'estricta aplicació dels acords que conté el document de l'acord i de les esmenes al projecte de llei de mesures fiscals, prèviament acordades".

Les esmenes de Junts obeeixen a "interessos electoralistes"

Marta Vilalta ha estat crítica amb Junts per Catalunya, a qui ha acusat de mostrar una "manca de responsabilitat" en la negociació dels pressupostos. Respecte a les més de 800 esmenes dels juntaires als comptes, la portaveu republicana els ha retret que aquestes "obeeixen a interessos electoralistes". Vilalta ha manifestat que algunes d'aquestes esmenes incorporen "quantitats mínimes que són insuficients per als projectes que es proposen". "Cap de les esmenes ens garanteix que les infraestructures es puguin fer i desenvolupar, els projectes quedarien al calaix", ha subratllat, fet que, a parer de la dirigent, és "enganyar la ciutadania". "No s'entén gaire l'actitud de Junts en els pressupostos", ha reblat.

Respecte a l'Operació Catalunya, la secretària general adjunta d'Esquerra Republicana ha volgut reclamar a les "forces polítiques de l'Estat" que "facilitin totes les investigacions judicials" i que "se sumin a investigar-ho a escala política". "Si realment són demòcrates, no tindran cap problema a fer-ho", ha afegit. I, en el cas de les bessones de Sallent, Marta Vilalta ha lamentat que "és una obvietat que el sistema ha fallat, malgrat els avenços" i que cal treballar fent "tota l'autocrítica" per evitar que aquestes situacions "ni es repeteixin ni es reprodueixin".