L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, no anirà a la manifestació de la Diada. El motiu? No se sent "cridada per qui l'organitza", l'Assemblea Nacional Catalana (ANC). "És evident que no hi ha afinitat i, per tant, no hi he participat en els últims anys i no ho faré aquest", ha declarat aquest dimarts després de visitar una nova promoció d'habitatges amb serveis per a gent gran. L'última mobilització de l'11 de setembre a la qual va assistir l'alcaldessa va ser la del 2016, un any abans de la celebració del referèndum d'independència de l'1-O.

D'aquesta manera, Colau segueix el camí de polítics com Pere Aragonès o Ernest Maragall, que tampoc aniran a la manifestació independentista. Però s'ha volgut quedar al marge de la polèmica perquè "no és el moment". "No vull entrar en cap polèmica, que la gent celebri la Diada com li sembli. Cadascú que celebri la Diada a la seva manera, la qual cosa hem de recordar és que Catalunya és un país afortunadament plural, mestís, divers i això ens encanta i, per tant, la Diada ha de ser de tot el món i s'ha de poder celebrar de múltiples formes", ha argumentat.

 

L'ofrena floral i l'homenatge a Allende

Com cada any, l'alcaldessa sí que participarà en l'ofrena floral institucional al monument de Rafael Casanova a primera hora de diumenge i amb la resta de grups municipals. "Perquè no és una cosa de divisions, sinó d'unitat", ha justificat. Tot seguit assistirà a l'homenatge de l'expresident xilè Salvador Allende, que sumat a la Diada "representa ajuntar la reivindicació nacional amb la justícia social, l'agermanament dels pobles i la fraternitat". L'acte en record d'Allende, que se celebra al Carmel, és un acte fix que té Colau cada 11 de setembre des que va ser investida el 2015 perquè "és molt proper a la ciutat de Barcelona i molt sentit". Es tracta d'un homenatge a les víctimes del cop d'estat militar encapçalat pel general Augusto Pinochet que va derrocar al govern d'esquerres de Xile, l'11 de setembre del 1973.

Si Colau ha dit que no se sent "cridada per qui l'organitza", el republicà Oriol Junqueras ha etzibat que "la manifestació de l'ANC de la Diada és excloent". En canvi, Carme Forcadell ha volgut rebaixar tensions: "Puc entendre que algú se senti exclòs, jo no". Mentrestant, el Govern ha intentat escapolir-se de la polèmica per l'absència d'Aragonès a la mobilització de l'11 de setembre. És a dir, ha admès les diferències entre els socis, però ha situat l'acte de l'ANC com un més de la Diada i ha subratllat que l'executiu català hi serà.