El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha informat aquest divendres que no participarà en la manifestació de la Diada 2022, l'11 de setembre. L'Assemblea Nacional Catalana, que organitza la marxa, ha assegurat que l'objectiu és aconseguir que la societat civil passi "per davant" dels partits, "amb mobilitzacions i, si cal, amb foc nou a les institucions". A més, lamenta la "inacció" dels partits, amb els quals "ja no hi compta ni hi creu per haver abandonat el camí cap a la independència malgrat haver emès un mandat clar amb el referèndum de l'1-O i haver votat una majoria independentista al Parlament".

Davant d'aquest missatge, Aragonès ha decidit no ser-hi perquè creu que no seria coherent, ja que, segons fonts del Govern, es tracta d'una manifestació contra els partits i les institucions, i no contra l'Estat espanyol. El president assegura que només unint les formacions polítiques i la ciutadania es podrà assolir l'objectiu de la independència, si bé ha desitjat que els carrers s'omplin durant aquella jornada. Les mateixes fonts recorden que sí que participarà en altres actes per la Diada Nacional de Catalunya durant l'11 de setembre, com ara a l'ofrena de Rafael Casanova a Barcelona i la posterior a Sant Boi de Llobregat, acabant amb l'acte institucional de la Diada a Montjuïc.

Aquest mateix dijous, la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, mantenia la incògnita sobre la presencia d'Aragonès a la mobilització independentista, afirmant que el president es decidiria "al llarg dels propers dies". "És una decisió del president, és ell qui decideix i qui conforma amb el seu equip la seva agenda", justificava. Malgrat els dubtes, la portaveu s'afanyava a reivindicar la importància de les protestes durant la Diada, explicant que "la força del moviment independentista té el seu reflex en diferents mobilitzacions i actes que tenen l'objectiu inequívoc de seguir avançant cap a la independència", i defensava que totes elles són "necessàries" per avançar en aquest camí.

Puigneró sí que hi serà

Malgrat el missatge que emana de l'Assemblea Nacional Catalana, qui sí que ha afirmat la seva presència a la manifestació unitària de l'independentisme és el vicepresident de la Generalitat, Jordi Puigneró. Durant la mateixa mobilització de l'any passat, Pere Aragonès i altres membres d'Esquerra Republicana i del Govern van ser rebuts amb aplaudiments i també amb xiulets i crits, a més d'alguna escridassada puntualment més intensa. Pel que fa a l'assistència dels anteriors caps de l'executiu català, Carles Puigdemont i Quim Torra no han faltat mai a la cita quan han estat presidents de la Generalitat, en ple procés. Abans no era tradició assistir-hi, i Artur Mas no va ser-hi mai en condició de president.