El problema de la neteja persegueix Ada Colau des del primer moment en què va arribar al Ajuntament de Barcelona com a alcaldessa de la ciutat. Durant els últims anys, s'han advertit situacions complexes en aquest sentit, que no s'han solucionat sinó que s'han anat repetint, i han estat una de les crítiques més freqüents a la gestió de l'alcaldessa, tot i els nous contractes de neteja. Ara, amb el començament d'aquest nou curs polític, amb la vista posada les eleccions del maig del 2023, tot i considerar que Barcelona, a trets generals, està neta, ha reconegut en una entrevista a Betevé que "això no vol dir que no hi hagi problemes puntuals de neteja, que n'hi ha". Amb tot, l'alcaldessa de Barcelona ha assenyalat el retorn del turisme massiu a Barcelona, pràcticament a nivells prepandèmia, com a responsable d'aquesta situació en determinats barris de la ciutat, especialment els del centre històric. 

Implementació de la segona fase 

Colau també ha atribuït aquests desajustaments a la implementació de la segona fase de la contracta de neteja de la ciutat, i ha assegurat que els problemes que van sorgint es van resolent. La nova contracta va suposar una inversió de fins a 2.300 milions d’euros en vuit anys, entre aquest 2022 i el 2030, convertint-se en el més gran del consistori i per la seva duració lliga els futurs governants de la ciutat en cas d’un canvi de govern en les pròximes eleccions municipals. A més, amb aquest nou contracte, Barcelona es va convertir en líder en la despesa en neteja viària, que és de 122 euros per any i habitant.

Vaga d'escombriaires durant la Mercè 

A aquests problemes "puntuals", segons l'alcaldessa, se'ls ha de sumar la vaga anunciada pels treballadors del servei de neteja i que coincideix amb les festes de la Mercè. Sobre aquest fet, Colau ha admès que la crisi provocada per la inflació ha generat un context diferent del que hi havia en el moment de signar la contracta, però s'ha mostrat disposada a dialogar amb les parts. En aquest sentit, Colau s'ha mostrat convençuda que es podrà arribar a un pacte i que no hi haurà vaga per a la primera Mercè sense pandèmia des del 2019, que confia que serà "un èxit".

Ara, un problema de rates 

En les últimes setmanes, a les xarxes socials i especialment Twitter, d'on l'alcaldessa va marxar ja fa mesos, s'ha denunciat un nou problema a Barcelona: la presència de rates per a tota la ciutat, però Colau ha defensat en la mateixa entrevista que l'Agència de Salut Pública de la capital catalana ha descartat que hi hagi un problema per la presència d'aquest animal, però s'han intensificat els serveis per detectar-les i de reacció davant nous nius. 

En les últimes hores, el perfil Accessibilitat Ciutat i Platges de Barcelona, que treballa per unes platges totalment inclusives a la ciutat, denúncia que s'havien tret 19 rates ofegades de l'aigua, adjuntant una foto de dos animals morts a la sorra.