L'acord ERC-PSC sobre el Quart Cinturó ha revifat les protestes contra el projecte, amb concentracions a Sabadell, Terrassa i Granollers. La cessió dels republicans als socialistes pels pressupostos es va consumar aquest dijous i, 24 hores més tard, els contraris a la construcció de la B-40 s'han reorganitzat per mostrar-hi el seu rebuig. El lema ha estat comú, senzill i directe: "No al Quart Cinturó". A les capitals del Vallès Occidental s'hi han arribat a concentrar unes 300 persones.

Protesta Quart Cinturó Sabadell / Marc Ortín
Pancarta contra el Quart Cinturó a la concentració de Sabadell / Marc Ortín

Concentració a Sabadell contra el Quart Cinturó

A Sabadell, unes 200 persones s'han reunit a la plaça Sant Roc (davant l'ajuntament) i han començat a cridar "no, no, no al Quart Cinturó". S'hi ha llegit un comunicat de la Campanya contra el Quart Cinturó en la qual s'ha recordat que "no hi ha ni projecte ni dotació pressupostària", de manera que és una "proposta insolvent". L'alcaldable de la Crida per Sabadell, Nani Valero (acompanyada del cupaire Xavier Pellicer), ha demanat a ERC en general i al conseller Juli Fernández en particular que "abandonin aquesta deriva de projectes que malmeten la terra i que siguin valents per defensar al Govern el que van dir que defensarien quan no governaven". També hi eren presents el candidat dels comuns, Joan Mena (el partit del qual no fa perillar l'acord pels pressupostos); i l'alcaldable dels republicans, Gabriel Fernández — que dijous ja va rebutjar la B-40, tot i que el Govern ara l'accepti.

Protesta Quart Cinturo Sabadell / Marc Ortín
Els comuns, presents a la concentració de Sabadell contra el Quart Cinturó / Marc Ortín
Protestes Quart Cinturo Sabadell / Arran Sabadell
Unes 200 persones es reuneixen a la plaça Sant Roc per protestar contra el Quart Cinturó / Arran Sabadell

 

Concentració a Terrassa contra el Quart Cinturó

A Terrassa, unes 100 persones també s'han reunit davant de l'ajuntament per protestar contra la ronda Nord i exigir una rectificació al Govern d'ERC. "El territori no és moneda de canvi" i "Defensem el Vallès" són alguns dels lemes que han acompanyat el tradicional "No al Quart Cinturó". La candidata republicana a l'alcaldia, Ona Martínez, havia refermat el seu rebuig a la B-40 en el ple municipal ordinari del gener. Així mateix, les joventuts d'ERC han reiterat el seu "no" a "la destrucció del paisatge", a "l'asfalt", a "l'especulació i la precarietat". "No a models obsolets", en definitiva. Tanmateix, els joves d'Arran han criticat la presència de Jovent Republicà a la concentració: "No teniu vergonya".

Protesta Quart Cinturo Terrassa / Arran Terrassa
Pancarta contra el Quart Cinturó a la concentració de Terrassa / Arran Terrassa
Protestes Quart Cinturo Terrassa / Arran Terrassa
Unes 100 persones es reuneixen davant l'ajuntament per protestar contra el Quart Cinturó/ Arran Terrassa

Va ser aquest dijous quan els diputats d'ERC van permetre l'aprovació de la moció del PSC sobre la B-40: "Fer efectiu, dins del primer trimestre de 2023, amb el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana el conveni d'acord i finançament que garanteixi la redacció del projecte de la Ronda Nord dels sistemes urbans de Terrassa, Sabadell i Castellar (...) i l'execució de les obres per part del Govern de la Generalitat de Catalunya". Era així com els republicans intentaven desencallar els pressupostos, tot i la contradicció que els suposa el Quart Cinturó. Però el líder dels socialistes, Salvador Illa, es va limitar a dir que la cessió era un "pas important" i va anunciar la represa de les negociacions pels pressupostos.