Malgrat el suport del Govern de Pere Aragonès a la moció del PSC sobre el Quart Cinturó, assumint les contradiccions, els comuns no fan perillar el seu suport als pressupostos de la Generalitat, després de l’acord que van assolir abans de les festes de Nadal. En aquests termes s’ha expressat la seva cap de files al Parlament, Jéssica Albiach, que ha deixat clar que “tenim el compromís del president de no destinar un sol euro dels propers pressupostos al Quart Cinturó, al Hard Rock o a l’ampliació de l’aeroport del Prat”, que “aquest compromís es manté intacte” i que “no hi haurà ni una sola partida pressupostària per aquests macroprojectes”.

En roda de premsa al Parlament aquest dijous a la tarda, Jéssica Albiach ha denunciat que és el PSC qui està bloquejant els pressupostos des de fa dos mesos: “Quan el problema no és un casino, és una autopista, i quan no és una autopista és l’ampliació de l’aeroport del Prat”. En aquest sentit, la líder d’En Comú Podem ha reblat: “En aquesta negociació, més que esculls, hi ha excuses. Instem el PSC a ser clars d’una vegada per totes i posar fi al bloqueig. Ha de dir pressupostos sí o pressupostos no. És hora de ser nítids i transparents”.

Els comuns, juntament amb la CUP, han estat els únics que han votat contra la moció del Quart Cinturó. I Albiach ha reiterat la seva posició: que Catalunya té un dèficit d’infraestructura que afecta els Vallesos però que “les infraestructures que necessita són més i millor transport públic, Rodalies i busos interurbans”. Pel que fa a la petició de la CUP d’una compareixença urgent del conseller Juli Fernández, ho ha considerat “interessant” però no ha aclarit si hi donaran suport. “Ara la contradicció la té ERC”, s’ha limitat a dir.

 

La "contradicció" d'Aragonès

El Govern s'ha hagut d'empassar un gripau per tirar endavant les converses amb el PSC pels pressupostos i no ho amaga. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha admès que ha hagut d'acceptar una infraestructura, com és la B-40, que no forma part del seu model de país i que representa una contradicció i desgast polític. Un cop ha tirat el Quart Cinturó coll avall, el president ha emplaçat el PSC a fer costat els comptes del Govern. "Ara és el moment que tothom estigui a l'alçada, que sigui realista i clar. És l'hora de fer possible l'aprovació del pressupost de Catalunya per al 2023", ha reblat.

Després que el PSC ha rebutjat l'esmena proposada per ERC, la moció que s'ha aprovat compromet el Govern a "fer efectiu, dins del primer trimestre de 2023, amb el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, el conveni d'acord i finançament que garanteixi la redacció del projecte de la ronda Nord dels sistemes urbans de Terrassa, Sabadell i Castellar (...) i l'execució de les obres per part del Govern de la Generalitat de Catalunya". La votació ha prosperat amb el vot de tots els grups, tret de la CUP i els comuns, que han votat en contra. És a dir, s'hauria aprovat encara que ERC no hi hagués fet costat.