Pas endavant en la negociació pressupostària. De bon matí, el PSC ha estat ben clar: si ERC votava avui en contra la seva moció que inclou la B-40 i l'ampliació de l'aeroport del Prat faria "impossible o més difícil" un acord sobre els pressupostos del 2023. I què han fet els republicans? Cedir, anunciar el seu vot a favor, no trencar les fràgils negociacions dels comptes, malgrat que la seva esmena sobre simplement "estudiar" el Quart Cinturó no va ser acceptada. La moció, doncs, tirarà endavant. El text busca impulsar tant la B-40 entre Sabadell, Terrassa i Castellar del Vallès com l'ampliació de l'aeroport del Prat, on la formació d'Oriol Junqueras s'ha abstingut. Malgrat el gest dels republicans, els socialistes recorden que encara queden "qüestions" sense tancar.

La moció s'ha aprovat en els termes originals del PSC, que no ha acceptat l'esmena d'ERC: "Fer efectiu, dins del primer trimestre de 2023, amb el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana el conveni d'acord i finançament que garanteixi la redacció del projecte de la Ronda Nord dels sistemes urbans de Terrassa, Sabadell i Castellar (...) i l'execució de les obres per part del Govern de la Generalitat de Catalunya". Ha sortit amb 115 vots a favor i només 15 en contra, de la CUP i els comuns.

El diputat republicà Ferran Estruch ha justificat el vot a favor “davant d’una proposta que no és el nostre model” per posar per davant l’aprovació d’uns nous pressupostos de la Generalitat. Ho ha descrit com un “gest de bona voluntat” i ha afegit: “Si pot servir per a desencallar, ho farem”. Malgrat tot, des d’RC lamenten que els socialistes hagin arribat tan lluny amb el seu “tot o res” i ha recordat com han incorporat al projecte de pressupostos “54 mesures de Junts i 187 del PSC”. 

Ara caldrà veure si el PSC posa més obstacles o s'hi posa bé. Fonts republicanes asseguren que, després d'aquest gest, "ara ja no hi ha escull" per a arribar a un acord pels pressupostos de la Generalitat, tot i que no en tenen la certesa. Abans s'ha informat els alcaldes del territori i el conseller de Territori, Juli Fernández, un dels principals opositors al projecte quan era alcalde de Sabadell. De fet, el diputat del PSC, Jordi Terrades, ha avisat que "encara hi ha un paquet important" de qüestions sense acord.

 

ERC s'ha estalviat algunes crítiques, com la dels comuns, que han denunciat que ERC hagi cedit al "xantatge" del PSC. Ara per ara, és amb l'única formació amb qui el Govern ha arribat a un acord per als pressupostos. No obstant això, la formació de Jéssica Albiach no té intenció de fer perillar el seu suport als comptes.

Per altra banda, també s'ha aprovat el punt relatiu a l'ampliació de l'aeroport del Prat, en aquests moments paralitzada per la manca d'acord entre l'Estat i la Generalitat. Concretament, el text insta a "acordar" amb el govern espanyol durant el primer semestre d'aquest any "una comissió tècnica que permeti acordar el nou model aeroportuari que necessita Catalunya i per transformar i ampliar l'aeroport Josep Tarradellas en un veritable hub intercontinental". Per una esmena de Junts acceptada pel PSC s'hi afegeix que es farà "amb la mínima afectació a la Xarxa Natura 2000 i amb la consulta prèvia a la Comissió Europea com a garant d'aquests espais naturals protegits".

Toc d'atenció del PSC i Junts

Les negociacions estan encallades i ahir el Govern va rebre una galleda d'aigua freda. Ni el decret de necessitats financeres en pròrroga pressupostària, una qüestió que des de Palau venien com a "tècnica", ha pogut ser validat amb facilitat al Parlament de Catalunya. Va debatre's aquest dimecres a la cambra catalana i va rebre llum verda, sí. Però el PSC i Junts per Catalunya van forçar que la norma sigui tramitada com a projecte de llei. Això fa que es tramiti com una llei ordinària i, si es posen d'acord, introduir-hi esmenes. El conjunt de l'oposició s'hi va sumar. D'aquesta manera, els potencials aliats pels nous comptes marquen terreny davant d'Esquerra Republicana, que ara per ara només compta amb l'acord insuficient amb els comuns signat abans de Nadal.