Gir argumental aquest dijous a una negociació de pressupostos que amenaçava de dirigir-se a una via morta. El Govern ha optat per acceptar l'autovia orbital B-40 perquè les converses tornin a circular. Això l'ha obligat no només a empassar-se fins al darrer revolt d'aquesta infraestructura, coneguda com a Quart Cinturó, sinó a reconèixer la reculada que representa per a ERC. Minuts després que els diputats republicans han votat a favor de la moció del PSC que reivindica la B-40, el president, Pere Aragonès, ha admès la contradicció que comporta aquest vot per al seu partit, però ha argumentat que amb aquest gest desapareixia l'escull per tirar endavant els comptes. No ho ha vist així el primer secretari del PSC, Salvador Illa, que ha comparegut poc més tard al Parlament per deixar clar que, tot i valorar el gest dels republicans, no hi ha res tancat pel que fa l'acord de pressupostos.

El Govern només compta amb el suport dels seus 33 diputats, dels 135 que composen el Parlament, i els pacte que va tancar amb els 8 diputats dels comuns, per la qual cosa necessita per tirar endavant els pressupostos del suport dels 33 diputats del PSC o dels 32 de Junts.

Després de setmanes de negociacions, el passat 28 de desembre, el PSC va posar damunt la taula un document de mínims per pactar els pressupostos, que inclou, entre d'altres punts, el Quart Cinturó. El Govern ha anat cedint amb altres macroprojectes inclosos en aquest document, com l'ampliació de l'aeroport de Barcelona o el Hard Rock, però es resistia a aquesta infraestructura, contra la qual ERC ha fet bandera al territori. Això no obstant, aquest dijous l'exigència dels socialistes al voltant de la B-40 s'havia condensat en una moció que s'ha votat al Parlament i el vot d'ERC havia de determinar el futur de les negociacions de pressupostos. I, finalment, els republicans s'han menjat el gripau per mantenir vives les negociacions.

La contradicció d'Aragonès

Un cop ha acabat la votació el Govern ha convocat una compareixença del president. Aragonès ha admès des de la sala de premsa del Palau de la Generalitat que la B-40 no forma part del seu model de país i ha confessat que assumia la contradicció, el cost i el desgast polític que representa, però ha conclòs que un cop superat aquest punt ja no hi haurà d'haver esculls ni "excuses" per aprovar els pressupostos. 

Salvador Illa PSC Parlament pressupostos / Carlos Baglietto
Salvador Illa, primer secretari del PSC, al Parlament / Carlos Baglietto

Poc després ha estat el primer secretari dels socialistes, Salvador Illa, qui ha comparegut al Parlament per reconèixer el gest que han protagonitzat els republicans. Illa ha anunciat que ha demanat a l'equip negociador del seu partit que reprengui a partir de dilluns les converses, que els darrers dies havien quedat reduïts al diàleg entre la portaveu del grup socialista, Alícia Romero, i la consellera de Presidència, Laura Vilagrà. Això no obstant, el socialista ha deixat clar que no hi ha res tancat, perquè "queden punts i feina pendents".

Durant la compareixença, Illa ha recordat que tot i el suport a la B-40, ERC s'ha abstingut en el punt de la mateixa moció referit a l'aeroport, una altra de les qüestions irrenunciables per al PSC. Des del grup socialista s'assenyalen, a més, la falta d'acord en qüestions com la Llei de Barris o la Llei de la Ciència, però també diferents punts amb càrrega política que inclou el document de mínims.

En qualsevol cas, les converses pels pressupostos que semblaven llanguir lentament, han aconseguit un baló d'oxigen. Abans de reprendre les converses, però, ERC haurà de superar aquest dissabte a Lleida el seu congrés nacional, mentre que el PSC haurà de debatre el posicionament del partit a l'executiva.