ERC havia deixat la pilota al sostre del PSC, empassant-se la B-40 amb l'objectiu de garantir l'aprovació dels pressupostos. I el PSC ha respost admetent que s'ha donat un pas important i que es reprenen les converses amb el Govern. Si en nom dels republicans ha estat el president, Pere Aragonès, qui ha comparegut de forma urgent per advertir que un cop cedien a les exigències socialistes sobre el Quart Cinturó ja no hi ha esculls per aprovar els pressupostos, en nom del PSC ha estat el primer secretari, Salvador Illa, qui ha respost des de la sala de premsa del Parlament. Illa ha retret que han calgut cinc setmanes per avançar en l'acord i ha advertit que, tot i l'avenç significatiu, encara no hi ha res tancat.

Després que ERC ha votat al Parlament a favor de la moció del PSC per tirar endavant la B-40, Aragonès ha admès en la seva compareixença que aquesta infraestructura no forma part del seu model de país i que acceptar-la genera contradiccions i desgast polític, però ha assegurat que assumeixen aquest preu per tal de tirar endavant els pressupostos. De fet, la CUP ja ha reclamat la compareixença del conseller de Territori, Juli Fernández, que com a alcalde de Sabadell va ser un dels abanderats contra el projecte que ara el Govern ha acabat assumint.

Pas molt important

El líder del PSC ha valorat el gest del Govern, però ha advertit que encara queda camí per tancar un acord. "Es dona un pas endavant molt important, però no us puc dir que hi hagi res tancat. Queda feina i punts pendents", ha advertit. De fet, el dirigent socialista ha aprofitat per mostrar-se sorprès per l'abstenció del PSC en el punt de la moció relatiu a l'aeroport i ha insistit que hi ha aspectes sobre inversions en què cal seguir negociant. "Mantenim la paraula, com hem fet sempre i intentarem fer. He demanat a l'equip negociador de la meva formació que es posi en contacte amb el Govern per reprendre les negociacions a partir de dilluns", ha reblat.

Illa ha subratllat que el PSC assumeix la responsabilitat que li correspon, ha garantit que estaran a l'alçada de la situació i ha demanat que tothom hi estigui i, entre tots, siguin capaços de "generar la confiança necessària i cercar consensos".

Cinc setmanes

El líder socialista ha començat la seva intervenció assegurant que "es dona un pas endavant en la bona direcció per posar en marxa Catalunya", ha reconegut i agraït el gest i ha admès que requeria "coratge". "Ho vull reconèixer i agrair. Per tres raons: perquè es respecta la voluntat majoritària del Parlament, la voluntat del territoris concernits i perquè aquesta és una infraestructura necessària per prosperar", ha reblat.

Illa no ha volgut avançar si considera o no que hi haurà acord finalment sobre pressupostos, però tampoc no ha insistit a condicionar l'acord a què s'acceptin totes les exigències que han plantejat. El que sí ha fet és retreure que hagin calgut cinc setmanes per tirar endavant aquest tema, des que el 28 de desembre el PSC va presentar l'acord de mínims que planteja. "Fa cinc setmanes que el PSC va fer pública la proposta perquè Catalunya tingués uns pressupostos. Tots plegats haurem de fer una reflexió de per què costa tant", ha reblat.