El Govern s'ha hagut d'empassar un gripau per tirar endavant les converses amb el PSC pels pressupostos i no ho amaga. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha admès que ha hagut d'acceptar una infraestructura, com és la B-40, que no forma part del seu model de país i que representa una contradicció i desgast polític. Un cop ha tirat el Quart Cinturó coll avall, el president ha emplaçat el PSC a fer costat els comptes del Govern. "Ara és el moment que tothom estigui a l'altura, que sigui realista i clar. És l'hora de fer possible l'aprovació del pressupost de Catalunya per al 2023", ha reblat.

Aragonès ha comparegut a la sala de premsa del Palau de la Generalitat minuts després que ERC ha fet costat al Parlament la moció del PSC sobre la B-40, que havia aparegut com un dels cavalls de batalla de la negociació dels comptes. Després que el PSC ha rebutjat l'esmena proposada per ERC, la moció que s'ha aprovat compromet el Govern a "fer efectiu, dins del primer trimestre del 2023, amb el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, el conveni d'acord i finançament que garanteixi la redacció del projecte de la ronda Nord dels sistemes urbans de Terrassa, Sabadell i Castellar (...) i l'execució de les obres per part del Govern de la Generalitat de Catalunya". La votació ha prosperat amb el vot de tots els grups, tret de la CUP i els comuns, que hi han votat en contra. És a dir, s'hauria aprovat encara que ERC no hi hagués fet costat.

Model de país

Aragonès ha retret que cada dia que passa sense pressupostos és un dia en què es perden recursos, i ha argumentat que, seguint aquests criteris ha decidit acceptar la ronda Nord tal com reclama el PSC. "Ja no hi ha cap escull per no aprovar el pressupost. No hi ha cap excusa. Per molt difícil que sigui la decisió que hem pres, és sense cap mena de dubte la més útil per a la ciutadania. La més realista enfront altres escenaris. I l'opció més responsable si l'alternativa és no disposar de pressupost", ha assegurat, tot i admetre que la ronda Nord "no forma part" del seu model de país ni el model de país que el Govern vol impulsar.

"Assumeixo la contradicció, el cost i el desgast polític i personal. Aquest és el preu de servir la ciutadania, del lideratge, envers la comoditat de quedar-se al marge de les decisions, però ara mateix aquesta és l'única possible", ha reblat Aragonès, després que tant ERC com el conseller de Territori, Juli Fernández, s'haguessin mostrat sempre contraris a aquest projecte.

Negociació amb el PSC

Aragonès ha rebutjat parlar d'altres condicions que reclama el PSC per fer costat als comptes i ha advertit que els partits no es poden permetre la "imatge que el pressupost és una subhasta contínua". "Hem estès la mà, ens hem mogut, hem apartat l'escull, ens hem mogut nosaltres. Ja no hi ha raons per no aprovar el pressupost", ha insistit un i altre cop el president, que en ser preguntat si es plantegen aprovar els comptes i portar-los al Parlament encara que no tinguin tancat l'acord amb els socialistes, ha assegurat que no contemplen "cap altra opció que aprovar el pressupost amb el suport previ garantit".

Ha advertit que Catalunya necessita pressupostos i que "avui la disjuntiva és entre respondre a les necessitats de la gent o aturar el país per càlcul partidistes". "Cal triar: o avancem o ens aturem. I la meva elecció és clara. Estar al costat de la ciutadania i no deixar empènyer", ha assegurat. Aragonès ha insistit que el seu Govern es deu "a la ciutadania en el seu conjunt" i que per això treballen els grans consensos, amb entitats socials, patronals i sindicats, "actuant amb responsabilitat". 

"Ens hem mogut en una qüestió que és molt important, cal que tothom faci sacrificis i cessions. Hi havia unes condicions que s'havien fet públiques. S'han complert, ara cal aprovar el pressupost". El president ha explicat que han informat els comuns del seu vot i que aquest no trenca l'acord pels comptes que havia tancat amb la formació morada.