El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha anunciat aquest dijous que acceptava a contracor una de les condicions que el PSC imposava per continuar amb la negociació dels pressupostos: impulsar el Quart Cinturó o B-40. Aragonès ha reconegut la contradicció que suposa per a ERC haver votat a favor d'aquest projecte, contrari al model de país que defensa, però ha insistit que era una qüestió de responsabilitat, per garantir l'aprovació dels pressupostos, tot i que Illa encara no els ha donat per tancats. Malgrat les explicacions del president republicà, des d'ERC Sabadell no han amagat el desencís amb la decisió i han refermat la seva oposició a la construcció de la Ronda Nord, que ha d'unir Sabadell, Terrrasa i Castellar. "Continuem on sempre hem estat, diem no al Quart Cinturó, no és el nostre model, ni de país, ni de ciutat, ni de comarca", ha reivindicat l'alcaldable d'ERC a les eleccions municipalsGabriel Fernández i Díaz en un vídeo difós a través de les xarxes socials. 

En concret, ERC ha donat llum verda al text que demana "fer efectiu dins del primer trimestre de 2023" amb el govern espanyol "el conveni d'acord i finançament que garanteixi la redacció del projecte de la Ronda Nord dels sistemes urbans de Terrassa, Sabadell i Castellar" i també "l'execució de les obres per part del Govern de la Generalitat de Catalunya". El portaveu d'ERC a l'Ajuntament de Sabadell ha afirmat que des de la formació municipal poden "comprendre la situació que viu el país i la dificultat de la decisió del president Aragonès", i han assegurat que entenen que calen "tots els recursos possibles per donar resposta a les necessitats de la gent". Tanmateix, Fernández ha apel·lat a la necessitat de defensar "la mobilitat i el desenvolupament econòmic sostenible" i ha assenyalat que això implica "fer fora els de sempre", en referència als socialistes, que actualment i històricament —llevat del període 2015-2019— han ocupat l'alcaldia de Sabadell. Fernández ha refermat el seu compromís "en defensa de la ciutat" i en contra del Quart Cinturó. 

Juli Fernández, un dels més afectats per la decisió d'ERC

El més tocat per la decisió d'Aragonès ha estat el conseller de Territori, Juli Fernández, que tot i que no ha fet declaracions sobre aquesta qüestió, ben segur ha estat un cop dur. Fernández es va erigir en un dels màxims opositors al projecte de la B-40 quan va ser alcalde de Sabadell, entre 2015 i 2017, i després d'abandonar el càrrec al consistori va mantenir la seva convicció en contra de la Ronda Nord —que fa dècades que està en disputa— i a favor d'optar per alternatives més sostenibles, com ara millorar les infraestructures ferroviàries o impulsar el transport públic.