El terratrèmol polític que s'està vivint a les comunitats autònomes de Madrid, Andalusia, Múrcia i Castella i Lleó ha desbocat Vox i, més concretament, el seu president, Santiago Abascal. En un fil de tuits publicat aquest divendres, Abascal ha demanat eleccions a aquestes comunitats, "que estan en risc de ser assaltades pel socialisme i en contra de la voluntat de les urnes".

Abascal ha valorat les mocions de censura dels socialistes com "una cursa per veure qui pacta més amb el PSOE de la ruïna", en referència al suport del partit taronja a la iniciativa per canviar el govern popular de Múrcia. L'única condició que posa el PSOE, segons ha denunciat Abascal, és "trair l'electorat, que és l'única política de Sánchez i l'únic que exigeix als seus socis".

tuit abascal@Santi_ABASCAL

Per tal de protegir aquests governs, que són populars, el líder de Vox ha proposat eleccions "especialment a Madrid, Andalusia i Castella i Lleó on polítics deslleials i imprevisibles amenacen de lliurar els governs o les polítiques públiques a la pitjor esquerra, aquella que ha estat segrestada per la falta d'escrúpols de Sánchez i Iglesias".

Eleccions aquí, mocions allà

Tot i aquesta crida d'Abascal, l'únic executiu que, per ara, ha convocat eleccions ha estat el de la popular Isabel Díaz Ayuso. A Andalusia ha comparegut aquesta mateixa el seu president, Juanma Moreno (PP), per transmetre un "missatge de tranquil·litat". "Afortunadament el govern d'Andalusia té una molt bona salut", ha assegurat Moreno.

A Múrcia tampoc hi haurà eleccions, ja que la moció de censura ja ha estat presentada per PSOE i Ciutadans, i aquesta té totes les de guanyar per la majoria absoluta que suma. A Castella i Lleó, en canvi, Ciutadans ha rebutjat donar suport a la iniciativa del PSOE, que necessitaria que tres dels dotze parlamentaris taronges s'hi sumessin per tenir èxit.

Caldrà veure què passa a Madrid, on Ayuso, a més de convocar eleccions, ha cessat el seu vicepresident, Ignacio Aguado, i la resta de consellers de Ciutadans​ després de les crítiques rebudes per la convocatòria d'eleccions anticipades. És una incògnita saber com respondrà el partit taronja i si ho farà alineant-se amb el PSOE, Más Madrid i Podemos, possibilitat que dificultaria enormement que els populars es mantinguessin al poder passades les eleccions del 4 de maig.