L'amnistia s'ha fet esperar. Mentre el candidat Pedro Sánchez s'esgargamellava a la seva intervenció al Congrés a explicar un cop i un altre l'aliança entre PP i Vox i desgranava els eixos de les seves propostes, des dels escons de l'oposició s'anaven alçant veus d'"amnistia". No per reclamar la mesura, sinó per exigir que donés explicacions. Tot i que la d'aquest matí no ha estat una sessió especialment tensa, dins de l'hemicicle el feedback és constant i el discurs del candidat ha rebut dels escons de l'oposició els habituals comentaris: "cínic", "mentida", "pocavergonya"... 

"Una mica de seriositat!", ha reclamat la presidenta del Congrés, Francina Armengol. "Això, això...", ha contestat un diputat de la dreta entre riures i mentre Sánchez advertia: "Se'ls farà molt llarga la meva intervenció". I no li faltava raó, perquè el discurs del candidat, que ha desgranat les seves propostes sobre feminisme, estat del benestar, economia o canvi climàtic, ha tingut una evolució irregular, fins i tot amb cert tedi. "Hi ha hagut moments en què he pesat figues", confessava un exdiputat català que ha seguit el discurs des de la tribuna de convidats.

Garantir la unitat d'Espanya

Potser per això, Sánchez ha retingut l'elefant tant com ha pogut, mentre als escons de l'oposició els diputats es removien inquiets. També a la tribuna de premsa. "Encara no ha parlat d'amnistia, oi?", pregunta una plumilla madrilenya quan portava 47 minuts d'intervenció. A l'espai reservat a la premsa, en el que vindria a ser el galliner de l'hemicicle, els comentaris i les ironies tampoc no s'aturen, i no discrepen gaire dels que se senten a baix.

Finalment, amb 1 hora i 17 minuts de discurs Sánchez comença a entrar en matèria. L'agenda del retrobament. El retrobament consisteix a buscar la proposta per "garantir" la unitat d'Espanya. El candidat ha retret que el PP va intentar la via de l'enfrontament, i que la del PSOE és la del "diàleg, perdó i enteniment". "Hem prioritzat el retrobament a la venjança, la unitat al trencament", ha reblat. I ha conclòs que la fórmula està funcionant, perquè "la convivència ha tornat als carrers", la qual cosa ha provocat la reacció irònica dels diputats de l'oposició arran de les jornades de protestes viscudes als carrers de Madrid. "Estaven pendents d'aquest bloc de la meva intervenció, però ara no em deixen parlar", ha respost el candidat. Mentre intervenia Sánchez, a l'exterior hi havia un dispositiu propi d'un partit d'alt risc al Bernabéu, amb 1.600 agents, que han hagut d'aturar un centenar de persones que, segons algunes estimacions, s'han manifestat al carrer.

L'amnistia, com a perdó

Sánchez ha defensat la seva proposta pel diàleg, que ha contrastat amb la crisi institucional detonada pel PP amb el procés, i finalment, després d'una hora i 25 minuts ho ha dit: "Per això concedirem una amnistia a les persones encausades". Davant les protestes dels escons de l'oposició, ha explicat l'amnistia com un perdó i ha assegurat que és perfectament legal i d'acord amb la Constitució". "Mentida!", s'ha escoltat de nou, mentre Sánchez insistia que el PP ha concedit 1.400 indults en un sol dia i van indultar membres de Terra Lliure acusats de terrorisme.

L'amnistia "s'aprovarà amb llums i taquígrafs" i beneficiarà líders independentistes i "ciutadans que es van veure arrossegats pel procés, inclosos policies", ha explicat el candidat. Des dels escons d'ERC i els de Junts, Gabriel Rufián i Míriam Nogueras seguien el ple amb posat seriós. L'al·lusió al perdó ha provocat malestar a les files de Junts.

El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha evitat sumar-se a les gesticulacions dels escons de la dreta, prenent notes constantment, amb la portaveu Cuca Gamarra al costat i, al darrere, un Esteban González Pons hiperactiu. 

Per contra, els escons socialistes no han parat de fer costat al seu líder amb aplaudiments, sense entusiasme, als quals s'ha afegit Sumar, amb Yolanda Díaz al capdavant, en un suport en què ha contrastat les dues ministres de Podemos, Irene Montero i Ione Belarra, que han evitat sumar-s'hi submergint-se en una intensa activitat amb el mòbil.

"Jo crec en Espanya, en els nostres ciutadans, en el gran potencial del nostre país. Espanya és un país formidable", ha proclamat Sánchez, per tancar un discurs que no ha arribat a les dues hores. "Exacte, vostès són formidables", reblava un veterà de la tribuna de premsa, evocant amb sarcasme un programa radiofònic del segle passat. A les tres ha arribat l'hora del líder de l'oposició.