La presidenta del Congrés dels Diputats, Francina Armengol, i el líder de Vox, Santiago Abascal, han protagonitzat una picabaralla aquest dimecres en la sessió d'investidura de Pedro Sánchez. El dirigent ultradretà ha acusat el socialista de "subvertir l'ordre constitucional i donar un cop d'estat" per haver pactat una llei d'amnistia amb l'independentisme. Després d'insistir en aquesta idea en l'inici del seu discurs, Armengol ha aturat Abascal per reclamar-li que es retracti d'aquestes paraules d'acord amb el compliment al respecte al decòrum de la cambra baixa, tal com marca el reglament. "No pot ser que un representant del Congrés vagi en contra dels mateixos fonaments de la democràcia. Aquest país sap perfectament el que és una dictadura i un cop d'estat, tenim en aquesta seu els seus records", ha apuntat la presidenta del Congrés en referència al 23-F. En aquest sentit, ha argumentat que "la democràcia es basa en les institucions que la conformen", i que, precisament el Congrés "és la institució representativa de la societat". Així, ha demanat a Abascal que "retiri les paraules de cop d'estat", i si no, ho faria ella, cosa que ha acabat fent davant la negativa d'Abascal.

🔴 Investidura de Sánchez, DIRECTE | Abascal intervé al Congrés, última hora
 

"No retiraré la meva pròpia paraula", ha replicat Abascal en recuperar el torn de paraula, i ha acusat Armengol de censurar els diputats "per ordre de la majoria socialista". "Tinc tot el dret a dir que estem davant un cop d'estat", ha reiterat, advertint que si limiten la seva llibertat d'expressió i esborren l'expressió del diari de sessions, li estaran donant la raó. "Només estaran acreditant fins a quin punt estan emmordassant els diputats i confirmant les nostres paraules", ha etzibat. 

Els diputats de Vox abandonen el Congrés dels Diputats

En el final de la seva intervenció, Abascal ha reiterat un cop més la idea que Sánchez està atemptant contra la democràcia. "No estem davant una investidura, estem davant un cop a la Constitució i a la nació", ha afirmat, i ha advertit que a continuació, tots els diputats ultradretans es retirarien de l'hemicicle. "Vostè ara pot llançar-li les seves mentides a qui les vulgui escoltar, nosaltres marxem juntament amb el poble espanyol, que combat el seu cop, i demà serem aquí per votar contra vostè i les seves pretensions", ha reblat Abascal dirigint-se a Sánchez. El portaveu socialista, Patxi López, ha demanat l'ús de la paraula per denunciar el discurs de Vox, que ha descrit com "un discurs d'incitació a l'odi", i ha mostrat l'acord amb la idea de retirar les expressions de "cop d'estat" del diari de sessions. Sánchez, a qui corresponia el torn de rèplica, s'ha limitat a subscriure les paraules de López.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!