Europa posa límits per la guerra a Ucraïna. La Comissió Europea ha respost aquest dimecres amb un nou paquet de sancions contra Rússia a "l'escalada" per la mobilització de reservistes ordenada la setmana passada pel president rus, Vladímir Putin, i els referèndums d'annexió als territoris ocupats d'Ucraïna. Aquesta ronda de mesures econòmiques inclou una "base legal" per establir un límit al preu del petroli rus, restriccions a l'exportació de tecnologies i components clau per a l'equipament militar, l'ampliació de la 'llista negra' d'individus i entitats vinculats al conflicte bèl·lic i la prohibició d'importacions de més productes russos, per valor de 7.000 milions d'euros. A banda de voler castigar Rússia i estabilitzar els preus de l'energia, el paquet també inclou la prohibició que ciutadans europeus estiguin en els consells d'empreses públiques russes.

Setè paquet de sancions de la UE contra Rússia

El topall al preu del petroli anunciat pel club comunitari va en la mateixa línia de l'acord que ha aconseguit el G-7, ha explicat la presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen, en la seva adreça davant la premsa per fer públiques les mesures. A banda del límit al combustible, que pretén tallar la principal font d'ingressos russa, la prohibició perquè els ciutadans de la UE puguin formar part dels consells d'administració de les empreses, està pensada per a evitar possibles casos com el de l'excanciller alemany Gerhard Schröder, que va treballar per a Gazprom.

La resposta a la mobilització militar de Putin

Les noves restriccions comercials busquen "aïllar" encara més l'economia russa, ja "tocada" per les anteriors restriccions, ha subratllat la presidenta de la Comissió Europea en la presentació, juntament amb l'alt representant d'Exteriors de la UE, Josep Borrell. "El Kremlin ha de pagar per l'escalada", ha insistit la presidenta de l'executiu europeu. Seguint l'acord del G7 per fixar un límit al preu del petroli rus, Von der Leyen ha apuntat que el nou paquet de sancions posa les bases legals per fer-ho. "Un límit al preu del petroli ajudarà, d'una banda, a reduir els ingressos de Rússia i, d'altra banda, mantindrà el mercat d'energia estable", ha dit la presidenta de la Comissió Europea. A més, la nova ronda amplia la llista de persones i entitats sancionades, que ja inclou més de 1.300, segons ha dit Borrell. A la llista s'afegeixen els responsables de la mobilització de reservistes, així com dels referèndums d'annexió a Rússia que s'han fet a Donetsk, Lugansk, Kherson i Zaporíjia. "Les sancions funcionen i importen, però s'han de mantenir i garantir que no s'esquivin", ha afirmat l'alt representant de la UE.