L'excanceller socialdemòcrata Gerhard Schröder s'ha convertit en un personatge polèmic a Alemanya pels seus vincles estrets amb Rússia. Va entrar a la direcció de Gazprom, i ha mantingut relacions amb el Kremlin fins i tot després de la invasió d'Ucraïna. Molts es pregunten si Putin no l'utilitza com un missatger per a Europa. Recentment Schröder ha tornat a visitar Moscou per reunir-se amb el mandatari rus, i pocs dies després ha concedit unes declaracions a la televisió RTN i al setmanari Stern"La bona notícia és que el Kremlin vol una solució negociada", ha indicat l'excanceller apuntant a aquesta possibilitat. Si és un missatge de Putin es veurà en les pròximes setmanes, però per ara no hi ha passes en aquest sentit.

Schröder assegura, però, que l'acord que es va aconseguir a finals de juliol sobre les exportacions de cereals d'Ucraïna és un "èxit inicial" en aquest sentit que potser "podria ampliar-se lentament cap a un alto el foc". Alhora l'excanceller es mostra partidari de reobrir a ple rendiment el gasoducte Nord Stream 2 del Mar Bàltic, com "la solució més senzilla" per al subministrament de gas Alemanya. "No hi hauria cap problema de subministrament per a la indústria alemanya i les llars alemanyes", ha assegurat.

En canvi, l'excanceller culpa la reducció de subministrament de les últimes setmanes a l'empresa Siemens, i en concret que només circuli pel Nord Stream 1 el 20 % del subministrament, per una reparació tècnica. Amb això va contradir el govern d'Olaf Scholz, que va responsabilitzar Rússia. Segons Schröder, en canvi, la causa ha estat que l'empresa ha fet el manteniment d'una turbina al Canadà. Precisament avui Scholz ha visitat la turbina, que torna a ser a Alemanya.

El Ministeri d'Infraestructures d'Ucraïna va informar dilluns de la sortida d'un primer vaixell amb un carregament de 26.000 tones de cereals des del port comercial d'Odessa, a la Mar Negra, segons el portal ucraïnès Ukriform. D'acord amb aquest mitjà, que citava fonts ministerials, el vaixell de càrrega "Razoni" viatja sota bandera de Sierra Leone i es dirigeix ​​al port de Trípoli, al Líban, amb tones de blat de moro ucraïnès.

Anteriorment, un portaveu del govern turc havia informat de la sortida d'un primer carregament el mateix dia, després de l'acord a finals de juliol entre Rússia i Ucraïna, per separat, per possibilitar el desbloqueig del gra ucraïnès. Turquia actua com a verificador d'aquest acord, en què aquest país va actuar de valedor juntament amb les Nacions Unides, i dirigeix ​​així mateix el centre de control establert per vetllar per les operacions. El propòsit d'acord és tornar a possibilitar les exportacions de cereals ucraïnesos i pal·liar la crisi alimentària mundial agreujada des de l'inici de la guerra d'Ucraïna, el febrer passat.