Els ministres d'Exteriors de la Unió Europea (UE) han acordat preparar noves sancions contra Rússia, que es concretaran tan aviat com sigui possible, segons ha anunciat el cap de la diplomàcia comunitària, Josep Borrell. Segons ha avançat Borrell, aquest nou paquet de sancions afectarà nous sectors de l'economia russa, inclòs el tecnològic, i inclourà nous individus, però encara no s'ha tancat. Els ministres d'Exteriors, reunits d'urgència a Nova York, s'han compromès a més a continuar facilitant armament a Kíiv durant el temps que faci falta en una declaració adoptada per consens.

La cita ha estat convocada en els marges de la Assemblea General de l'ONU, després que el president rus, Vladimir Putin, decretés la mobilització parcial de 300.000 reservistes i amenacés d'utilitzar tot el seu arsenal, inclòs el nuclear. "Està clar que Putin està provant de destruir Ucraïna, està provant de destruir tot el país per diferents mitjans", ha assenyalat Borrell en una roda de premsa al terme de la trobada. El diplomàtic espanyol ha considerat que els últims moviments de Moscou busquen minar el suport que Ucraïna està rebent dels seus aliats i amenacen la pau i la seguretat internacional "a una escala sense precedents". "Però això no trencarà la nostra unitat per recolzar a Ucraïna ni el nostre ampli suport a la capacitat d'Ucraïna per defensar la seva integritat territorial i sobirania el temps que faci falta", ha insistit.

La UE carrega contra els possibles referèndums d'annexió Rússia

Sobre les noves sancions, Borrell ha explicat que el que avui s'ha tancat ha estat un acord polític, atès el caràcter informal de la reunió, i que seran necessàries decisions formals per concretar-les i fer-les efectives. En la declaració que han aprovat aquest dijous, els ministres europeus d'Exteriors han condemnat a més els plans per organitzar referèndums d'annexió a Rússia en zones ocupades d'Ucraïna i han deixat clar que mai no reconeixeran els seus resultats. "La UE es manté ferm en el seu suport a la independència, sobirania i integritat territorial d'Ucraïna, i exigeix que Rússia retiri de forma immediata, completa i incondicional totes les seves tropes i equipament militar de tot el territori d'Ucraïna dins de les seves fronteres internacionalment reconegudes", conclou el document.

Manifestacions a Rússia

Més de mil persones han estat detingudes a Rússia en la protesta convocada per un moviment pacifista contra la mobilització parcial decretada aquest dimecres pel president rus, Vladímir Putin, per fer front a les derrotes sofertes en el camp de batalla a Ucraïna. "Hi ha més de 1.113 persones detingudes a 38 ciutats", ha assenyalat l'organització independent OVD-Info, que fa seguiments d'arrestos i ha estat declarada agent estranger a Rússia. L'organització de drets humans dona compte de detinguts a Moscou, Sant Petersburg, Yekaterimburgo, Perm, Ufá, Krasnoyarsk, Cheliábinsk, Irkutsk, Novosibirsk, Yakutsk, Ulán-Udé, Arjángelsk, Korolev, Voronezh, Zheleznogorsk, Izhevsk, Tomsk, Salavat, Tiumén, Volgogrado, Petrozavodsk, Samara, Surgut, Smolensk, Bélgorod i altres ciutats.