L'economista Santiago Niño Becerra ha manifestat que els experts dels diversos països de la UE sabien "amb ets i uts" les conseqüències que tindrien les sancions a Rússia i que han derivat en una crisi energètica, i s'ha preguntat en aquest sentit per què no es va informar la població. "Cada dia a Europa es publiquen i emeten previsions gairebé apocalíptiques de la situació industrial i social que es generarà a partir de la tardor per l'escassetat d'energia. No sé si són anuncis o advertiments, però totes aquestes previsions incorporen un punt de sorpresa, com si ningú s'esperés que fos així malgrat el que s'està publicitant. Vegem. Quan un Govern o un conjunt de governs prenen una bateria de decisions: les sancions a Rússia, tots els governs, sobretot els de països que estan desenvolupats, han hagut de rebre diversos informes elaborats per potents gabinets d'estudi que analitzen i detallen les conseqüències directes i indirectes que aquestes decisions tindran. En altres paraules, quan aquestes decisions van ser adoptades se sabia amb ets i uts el que passaria", ha assegurat.

Per això, l'economista considera que no és creïble que ara es parli de sorpresa pel que està passant, perquè implicaria un desgovern. "Per què la sorpresa? I tant de bo hagi estat així [que els governs ja preveien que passaria el que passa], perquè si no se sabia entrem en una galàxia d'improvisació i manca de rigor que eriça els cabells, improvisació i manca de rigor dels governs que ens governen". "Això és tan distòcic que ni tan sols vull imaginar-ho. Però llavors, com que se sabia, per què no es va informar les ciutadanies de les conseqüències que aquestes decisions tindrien i dels efectes que tindrien en els ciutadans?", s'ha preguntat.

 

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha proposat com a mesura contra la crisi energètica que els Estats membres de la UE estalviïn un 10% d'electricitat, i almenys un 5% en hores amb pic de demanda. És una de les mesures que està previst que es tanqui en una reunió extraordinària el 30 de setembre amb els ministres d'Energia dels països de la UE. “Vull que la nostra Unió prengui exemple de la seva gent. Reduir la demanda a les hores punta farà que el subministrament duri més temps, i farà abaixar els preus”, ha dit Von der Leyen, que ha afegit que “milions d'europeus necessiten ajuda” a l'àmbit energètic. 

Si les factures energètiques europees estan disparades, és en bona part per la dependència de molts dels seus països del gas rus, especialment Alemanya. Per això, Von der Leyen també ha insistit en la necessitat d'Europa de reduir la dependència del gas rus. "Ens hem de deslliurar d'aquesta dependència a tot Europa", ha manifestat Von der Leyen, i ha insistit que per això van acordar l'emmagatzematge conjunt.