ÚLTIMA HORA | Segueix el minut a minut del conflicte Rússia - Ucraïna
Les mesures de pressió han donat resultat. L'excanceller socialdemòcrata d'Alemanya Gerhard Schröder trencarà finalment el polèmic vincle amb la petroliera més gran de Rússia, Rosneft. Després de gairebé tres mesos de guerra a Ucraïna, Schröder havia estat molt criticat pels lligams que mantenia amb empreses russes. Ara, ha cedit a les pressions tant d'Alemanya com de la Unió Europea i abandonarà la presidència del consell d'administració de la companyia. D'aquesta manera, el president rus, Vladímir Putin, es queda una mica més sol.

L'excanceller (de 78 anys) ha presentat la seva renúncia juntament amb el també alemany Matthias Warnig, fins ara vicepresident del consell d'administració de Rosneft i director executiu del gasoducte rus Nord Stream 2 AG. De fet, Schröder també té vincles amb aquesta altra companyia energètica russa. "Rosneft informa que els senyors Gerhard Schröder i Matthias Warnig han indicat que els és impossible estendre els seus poders en el consell d'administració de l'empresa", ha assenyalat la companyia. Ambdós eren consellers independents a la petroliera russa, dirigida per l'oligarca Ígor Sechin. El nom d'aquest magnat rus està connectat amb Catalunya: més enllà de ser molt pròxim a Putin, era el propietari del megaiot confiscat a Tarragona el passat març.

Schröder, aliat de Putin

El socialdemòcrata alemany era membre i president del consell d'administració de Rosneft des del 2017, però no té accions en la petroliera. Com a mínim així ho ha comunicat aquest divendres la companyia, que ha recordat que va ser reelegit en el càrrec el juny de l'any passat. Ara, trenca finalment el seu polèmic vincle amb l'empresa russa. Tanmateix, la cosa no acaba aquí: encara queden les connexions que pugui mantenir amb l'esmentada empresa Nord Stream AG, així com el fet que Schröder va fitxar al març per Gazprom. Coses com aquestes el fan un dels principals aliats de Putin a Europa.

Les crítiques a l'excanceller persisteixen des de l'inici de la guerra a Ucraïna, però es van intensificar arran d'una entrevista publicada a The New York Times en la qual demanava mantenir les relacions amb Rússia. I és que la relació entre Schröder i Putin va anar de la cosa política a la cosa privada: va subscriure un acord amb el president rus per a la construcció de Nord Stream poc abans d'abandonar el poder, després de ser derrotat en les eleccions generals del 2005 per la conservadora Angela Merkel. El primer gasoducte va entrar en funcionament el 2011, quan es va decidir la construcció del Nord Stream 2. Però la posada en marxa d'aquest últim va quedar bloquejada per l'actual canceller, el també socialdemòcrata Olaf Scholz, com a resposta al reconeixement rus de les autoproclamades repúbliques populars de Donetsk i Lugansk el 21 de febrer.

Pressions d'Alemanya i la UE

El mateix Scholz va instar Schröder a deixar el seu càrrec en el gasoducte i renunciar també a la posició que té a Gazprom, per al qual estava nominat com a candidat. Per la seva banda, Rosneft ha assenyalat que "la visió estratègica, vasta experiència pràctica i el profund coneixement dels problemes del mercat internacional" de l'excanceller "han contribuït de manera significativa al negoci internacional de la companyia". "El seu paper en la implementació de projectes d'infraestructura a gran escala a Rússia i Alemanya destinats a augmentar l'eficiència de l'economia alemanya i la seva indústria, el benestar dels seus ciutadans és inavaluable", ha remarcat la companyia.

La renúncia de Schröder arriba 24 després del front comú d'Alemanya i la UE contra el socialdemòcrata alemany. El Bundestag (cambra baixa del Parlament alemany) va decidir dijous treure privilegis a l'excanceller, mentre que l'Eurocambra va demanar sancionar els polítics europeus que encara reben diners de Rússia.