El G-7 ultima un acord per posar un preu límit a les exportacions de petroli rus a països fora dels EUA, la Unió Europea (UE) i d'aquest grup de les set nacions més industrialitzades del món, ha anunciat aquest dilluns un funcionari d'alt rang de la Casa Blanca. "Estem a prop que els líders del G-7 decideixin demanar urgentment als ministres concernits de desenvolupar mecanismes per establir un preu topall global als carregaments de cru rus a països fora dels EUA, la UE, el Regne Unit i més enllà del G7", ha dit la font.

El funcionari ha indicat que l'objectiu de la mesura és tallar "la principal font d'ingressos russa" i obligar que abaixi el preu del cru de Moscou, minimitzant alhora l'impacte sobre les economies del G7 (grup integrat pels EUA, Alemanya, França, el Regne Unit, Itàlia, Canadà i Japó). La font ha recordat que EUA, la UE, el Canadà i el Regne Unit ja han aplicat respectivament un embargament al petroli de Rússia i ara busquen de forma col·lectiva, juntament amb la resta de potències, restringir l'accés de Moscou a serveis que li permeten exportar el seu cru a altres parts del món. Actualment els líders del G7 i de la Unió Europea celebren una cimera a Elmau (Alemanya), on estan ultimant aquest acord. Durant les sessions d'aquest dilluns s'espera que el president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, s'adreci virtualment als dirigents del G7.

Sancions contra el sector de Defensa rus

El G-7 també ha acordat que imposarà noves sancions contra Rússia que tindran per objectiu la seva cadena de subministraments de defensa i als responsables d'abusos de drets humans. El grup dels set països més industrialitzats del món, els líders del qual estan reunits a Elmau, vol "restringir encara més l'accés de Rússia a entrades industrials clau, serveis i tecnologies" a l'exterior, especialment aquells que donen suport al sector armamentístic rus. En concret, els Departaments d'Estat i del Tresor nord-americans tindran com a blanc la cadena de subministraments militars russa amb sancions, que anunciaran demà, dimarts, contra "grans empreses estatals de Defensa", desenes d'entitats i individus de Rússia. L'objectiu és limitar la capacitat de Moscou de reemplaçar l'equipament castrense que ha perdut a la guerra a Ucraïna.

En paral·lel, el G-7 imposaran sancions contra els responsables d'abusos de drets humans, com crims de guerra, i contra qui estiguin implicats en "les tàctiques de Rússia per robar el blat ucraïnès o que s'han beneficiat il·legalment de la contesa". En aquest sentit, el Tresor i la cartera d'Exteriors d'EUA aplicaran també dimarts sancions contra "companyies militars privades que operen a Ucraïna, unitats castrenses russes que es creu que estan implicades en abusos de drets o violacions de la llei humanitària internacional a Ucraïna".