Ucraïna s'ha esforçat per fer els deures i ser acceptada al club dels 27. Si més no, en una primera fase de converses. El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha reiterat aquest dimecres a Oslo que el seu país ha complert tots els requisits perquè la UE obri les negociacions d'adhesió amb Ucraïna, però ja ha anticipat també que la cimera europea que abordarà aquest assumpte no serà fàcil per l'oposició hongaresa.

🤝 Ucraïna a debat: el país necessita més ajudes i negociar l'entrada a la UE
 

📈  Els europeus volen una Ucraïna dins de la UE o fora?
 

"Hongria està fent un bloqueig. Per part nostra, hem estat molt constructius. Ho hem fet absolutament tot, seguit totes les recomanacions de la Comissió Europea (CE), totes les recomanacions dels nostres socis", ha dit en una roda de premsa amb el primer ministre noruec, Jonas Gahr Støre. Zelenski ha assegurat la vigília de l'inici de la cimera de Brussel·les que només té un pla, que és ingressar a la UE, perquè és "la nostra elecció, l'elecció del nostre poble".

Durant la compareixença, Gahr Støre ha anunciat un nou paquet d'ajuda civil i humanitària al govern ucraïnès per valor de 3.000 milions de corones (254 milions d'euros), extrets del pla quinquennal presentat fa uns mesos per un valor conjunt de 75.000 milions de corones (6.351 milions d'euros). Noruega reforçarà així mateix la defensa aèria ucraïnesa i contribuirà amb la UE a fabricar més munició per a Kíiv.

"El suport noruec a Ucraïna continua sent sòlid, tots els partits estan darrere del pla per als pròxims anys", ha afirmat Gahr Støre. Zelenski ha agraït el suport d'aquest país nòrdic i el va qualificar de "líder global" en el suport a Kíiv i un “exemple” per a altres països. El president ucraïnès ha admès que no podrà guanyar la guerra si els Estats Units i la UE no mantenen el seu suport econòmic i militar, però que tampoc no pot perdre perquè "tot el que tens és el teu país".

ucraina guerra tancs efe
Efe

Zelenski busca suports per fer front a la guerra

Zelenski ha arribat per sorpresa a Oslo aquest dimecres procedent de Washington per participar en una reunió sobre seguretat i defensa dels caps de govern dels països nòrdics. No és la primera vegada que Zelenski viatja als països nòrdics des de l'esclat de la guerra amb Rússia: ja va estar el maig passat en una reunió similar a Hèlsinki i, a l'agost, va viatjar a Copenhaguen i a Estocolm, on va rebre promeses d'enviament de caces a Ucraïna.

El president ucraïnès ha tancat també aquesta setmana una visita de dos dies als Estats Units on s'ha reunit amb el seu homòleg Joe Biden, però no ha aconseguit desbloquejar l'oposició republicana a l'enviament de nova ajuda militar per a Ucraïna. Zelenski havia participat diumenge a Buenos Aires a la presa de possessió de Javier Milei com a nou president d'Argentina.

Negociacions d'Ucraïna amb la UE: què s'espera? 

El Consell Europeu ha de decidir a la reunió del 14 i el 15 de desembre si dona llum verda a l'obertura de negociacions d'Ucraïna amb la UE. La Comissió Europea ha lloat les reformes escomeses per Ucraïna per acostar-se als estàndards europeus i demana als estats membres que hi votin a favor. Però, de moment, no és suficient. Per ara, està embarcada en intenses negociacions per vèncer el bloqueig d'Hongria i tirar endavant un paquet especial de 50.000 milions d'euros per mantenir funcionant el país, a les portes d'una inflació importantíssima. 

I és que cal recordar que Ucraïna s'hi ha esforçat molt per tal de dur a terme les reformes pertinents i acontentar els socis europeus per, precisament, tenir la porta oberta al club dels 27. La Comissió Europea les ha lloat perquè ho considera un pas per part d'Ucraïna per acostar-se als estàndards europeus. En aquest sentit, ha demanat que els estats membres hi votin a favor. Per aquest motiu, aquesta carta és tan important. El vot negatiu d'un sol país seria suficient per frustrar el començament de les negociacions, en exigir-se unanimitat per prendre aquest tipus de decisions.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!