Argentina està en shock davant les primeres mesures del govern de Javier Milei, que aquest dimarts va anunciar una devaluació del 50% de la moneda del país i "un paquet d'urgència" amb l'eix a la retallada de la despesa pública l'objectiu de la qual és estabilitzar la macroeconomia i evitar així una hiperinflació. El nou ministre d'Economia, Luis Caputo, ha anunciat les mesures d'urgència després de fer un diagnòstic de la situació en la qual es troba Argentina. A través d'un missatge gravat, ha detallat que a més de la devaluació de la moneda al 50%, també es posa fi a la despesa en obra pública, reducció de subsidis d'energia i transport, i un increment de l'ajuda social. Caputo ha advertit que de seguir en aquesta situació "anem inevitablement a una hiperinflació". En aquest sentit, ha apuntat a la possibilitat d'arribar a una taxa d'inflació del 15,000% anual, una "catàstrofe" que, segons ha assegurat és "missió" del nou govern evitar-la.

Mesures d'urgència a l'Argentina

Luis Caputo ha detallat que amb la nova mesura del govern de Milei, la moneda del país passarà a canviar-se de 366,45 a 800 pesos per cada dòlar estatunidenc. El ministre ha assegurat que el principal problema del país és "el dèficit fiscal" i que aquestes mesures estan encaminades a solucionar aquesta qüestió i "evitar una catàstrofe". L'executiu de Milei, que va assumir la presidència el 10 de desembre, considera que la "gènesi del problema" del país és fiscal, amb un dèficit finançat amb emissió monetària que produeix inflació i que ha de ser solucionat "d'arrel" mitjançant la recuperació de l'equilibri fiscal. Segons Caputo, aquest nou tipus de canvi oficial donarà als sectors productius els "incentius adequats per a augmentar la seva producció", especialment al sector exportador. Amb reserves monetàries en nivells crítics, l'objectiu de Milei sembla ser incentivar l'ingrés de divises per la via d'exportacions. En aquest escenari, ha anunciat un augment provisional dels impostos a les importacions i dels drets d'exportació de productes no agropecuaris.

Unes altres de les mesures que busquen retallar la despesa pública són les de "no renovar els contractes laborals de l'Estat que tinguin menys d'un any de vigència" i de suspendre la publicitat estatal durant un any. A més, Caputo ha confirmat que l'Estat no oferirà més concursos d'obra nova pública i la cancel·lació de les que ja estan aprovades, sempre que no s'hagin començat, ja que "no hi ha plata per pagar obres que moltes vegades acaben en les butxaques dels polítics i empresaris".

Entre el paquet de mesures anunciades pel govern de Javier Milei també s'inclou la reducció del nombre de ministeris passant de 18 a 9, i les secretàries, de 106 a 54, i això permetrà una reducció del 50% dels càrrecs jeràrquics en l'Administració pública i del 34% dels càrrecs polítics totals de l'Estat nacional. També es reduiran al mínim les transferències de l'Estat nacional a les províncies. Es reemplaçarà l'actual sistema de regulació d'importacions per un sistema estadístic que no requerirà l'aprovació prèvia de llicències. Pel que fa a les ajudes per les persones desocupades, es mantindran els plans d'ajuda estatal d'acord amb el que s'estableix en el Pressupost 2023 i s'enfortiran les polítiques socials que són rebudes directament pels qui les necessiten. Per últim, de moment, es duplicarà la suma de l'Assignació Universal per fill i s'augmentarà en un 50% la suma de la denominada Targeta Alimentar.