Les Forces Armades d'Ucraïna han elevat aquest dimecres a 161.520 el nombre de militars russos que han mort des de l'inici de l'ofensiva a Ucraïna. L'Estat Major de l'Exèrcit ucraïnès ha indicat en un missatge publicat al seu compte oficial a la xarxa social Facebook que des de l'esclat de la guerra, Rússia ha perdut 3.492 tancs, 6.799 vehicles armats de combat, 2.528 sistemes d'artilleria, 502 sistemes de llançament de coets múltiples.

També han acabat amb 262 sistemes de defensa aeris, 304 avions de combat, 289 helicòpters, 2.132 vehicles aeris no tripulats, 907 míssils d'encreuament, 18 vaixells armats, 5.377 camions i 257 unitats d'equipament especial. Rússia no ha facilitat dades sobre baixes en el conflicte des de setembre, quan el ministre de Defensa rus, Sergei Xoigu, va confirmar la mort de 5.937 militars.

Més de 5.000 soldats morts setmanalment

Saber quants soldats russos han mort a Ucraïna no és una tasca fàcil. Segons les dades que ha publicat la prestigiosa revista The Economist, la xifra és molt alta. De fet, haurien mort més soldats russos a Ucraïna que no pas en totes les altres guerres on el Kremlin ha participat des de la Segona Guerra Mundial. D'aquesta manera, amb dades de la revista, a la guerra d'Ucraïna haurien mort des del febrer del 2022 uns 65.000 soldats russos. Mentre que en la guerra de Txetxènia, entre el 1994 i el 1996 i també entre 1999 i el 2009, van ser 18.500 i a l'Afganistan 15.000. La mateixa publicació constata que a Txetxènia morien entre 95 i 185 soldats russos per setmana. Mentre que a l'Afganistan eren entre 130 i 145. A Ucraïna la dada és molt més elevada amb diferència. La mitjana setmanal és de 5.000 soldats i mercenaris. 

Quants soldats ha perdut Ucraïna?

Ucraïna ha patit pèrdues significatives des del començament de la guerra, el 24 de febrer del 2022. Els funcionaris occidentals han qüestionat ja diverses vegades el fet de mantenir Bakhmut des del gener, segons un informe del The Washington Post, tot i que la batalla en aquesta ciutat ja s'ha convertit més en una qüestió política que estratègica. 

En declaracions militars en servei i funcionaris no identificats de governs occidentals dels EUA i d'Europa, el The Washington Post informa que Ucraïna podria haver patit 120.000 morts i ferits durant el conflicte. A més, divendres passat es va saber que Ucraïna perd entre 100 i 200 soldats al dia, i alguns diuen que la raó és més política i simbòlica que pràctica. Retirar-se de la ciutat, després que tants soldats hagin mort per intentar defensar-la, seria complicat d'explicar.  

La batalla de Bakhmut

Està clar que Bakhmut està suposant importants pèrdues en tots dos bàndols. L'impuls rus per la ciutat va començar el mes de juliol i es va intensificar a la tardor, després que Moscou mobilitzés milers d'homes, molts dels quals eren presoners russos que es van allistar amb la promesa de llibertat després de sis mesos de servei. 

El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, va dir la setmana passada a CNN que retirar-se de Bakhmut "obriria el camí" perquè les tropes russes ataquessin les ciutats veïnes de Kostiantinivka i Kramatorsk, controlades per Ucraïna. Kramatorsk ha estat tranquil·la en les últimes setmanes perquè les tropes russes han concentrat els seus esforços a Bakhmut. Els soldats sobre el terreny i analistes internacionals, segons recull el The Guardian, creuen, però que l'alt nombre de soldats ucraïnesos morts a Bakhmut, podria ser una de les raons per les quals els líders d'Ucraïna no han estat disposats a rendir-se.

 

Imatge principal: Una dona toca la fotografia d'un ésser estimat / Efe