El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha dit que no es reunirà amb el seu homòleg rus, Vladímir Putin, fins que Rússia abandoni Ucraïna. En aquest sentit, el president ucraïnès ha aparegut a la CNN aquest dimecres a la nit en una entrevista que estava gravada prèviament. Quan el presentador li ha preguntat què necessitaria per reunir-se amb Putin, Zelenski ha dit: "No tenim cap circumstància per parlar amb el president de la Federació Russa perquè no compleix la seva paraula" i "Rússia hauria d'abandonar el nostre territori". I després d'això, ha exposat, "estaríem contents de seure amb eines diplomàtiques. Per fer això, podem trobar qualsevol format amb els nostres socis, just després d'això".

❌ Zelenski no s'arronsa i tanca la porta a la retirada: es compromet a defensar Bakhmut

 

❌ Ucraïna: per què la batalla de Bakhmut està estancada?
 

La por de perdre Bakhmut

Zelenski no vol rendir-se amb Bakhmut ni vol abandonar la ciutat. En aquest sentit, constata que les tropes russes tindran "via lliure" per capturar ciutats clau a l'est d'Ucraïna si aconsegueixen fer-se amb Bakhmut. "Això és tàctic per a nosaltres", ha dit Zelenski, insistint que en la cúpula militar de Kíiv està unida per prolongar la defensa de la ciutat després que setmanes d'atacs russos la deixessin a punt de caure en mans de les tropes de Moscou.

"Entenem que després de Bakhmut podrien anar més lluny. Podrien anar a Kramatorsk, podrien anar a Sloviansk, seria un camí obert per als russos després de Bakhmut a altres ciutats d'Ucraïna, en direcció a Donetsk". Així, ha destacat que precisament per aquest motiu les tropes ucraïneses són allà.

La batalla de Bakhmut fa mesos que dura. En les últimes setmanes, s'han intensificat els combats a conseqüència de la presència del grup Wagner a la ciutat, que ha obligat a milers de persones a abandonar la ciutat i ha augmentat la seva infraestructura i capacitat. Les tropes ucraïneses, però, resisteixen de moment, frenant les posicions dels russos.

🗣️ 8 de març a Ucraïna: la realitat d'una voluntària i dona de soldat

🗣️ Dones enmig de la guerra d'Ucraïna: forçades a emigrar i gestionar la por i l'estrès


D'aquesta manera, Zelenski ha dit que les motivacions per mantenir la ciutat són "molt diferents" als objectius de Rússia. "Entenem el que Rússia vol aconseguir. Rússia necessita, com a mínim, una victòria, encara que sigui destrossant Bakhmut, simplement matant a tots els civils de la ciutat", ha exposat. Així, ha dit que Rússia es capaç de "posar la seva petita bandera" al punt més alt de Bakhmut perquè això ajudaria a "mobilitzar a la societat per crear aquesta idea que són un exèrcit poderós". 

Bakhmut no té valor estratègic

La ciutat de Bakhmut no té un valor estratègic significatiu, però sí que hi ha un rerefons. I és que té connexions per carretera amb Kramatorsk i Sloviansk, dos centres densament poblats i industrials que estan al nord-oest del país. Per tant, perdre Bakhmut voldria dir que aquestes ciutats serien les següents en el punt de mira.

Alguns comandants han qüestionat el fet de mantenir les tropes ucraïneses a Bakhmut per l'alt nombre de baixes i un risc cada vegada més gran que centenars i fins i tot milers de tropes ucraïneses hagin quedat aïllades. 

 

 

Imatge principal: el president rus, Vladímir Putin, en una roda de premsa / Efe