Els soldats ucraïnesos estan sent colpejats per tres llocs diferents per les tropes russes que intenten capturar Bakhmut, una ciutat a la regió oriental de Donetsk, que s'ha convertit en el focus d'una de les batalles més llargues i mortíferes des que va començar la guerra.  Aquest divendres s'ha sabut que les autoritats ucraïneses continuaran intentant mantenir la ciutat, tot i que les baixes són molt importants. Ucraïna perd entre 100 i 200 soldats al dia, i alguns diuen que la raó és més política i simbòlica que pràctica. Retirar-se de la ciutat, després que tants soldats hagin mort per intentar defensar-la, seria complicat d'explicar.  

Quan va començar la batalla de Bakhmut?

L'impuls rus per Bakhmut va començar el mes de juliol i es va intensificar a la tardor, després que Moscou mobilitzés milers d'homes, molts dels quals eren presoners russos que es van allistar amb la promesa de llibertat després de sis mesos de servei. 

El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha dit aquesta setmana a la CNN que retirar-se de Bakhmut "obriria el camí" perquè les tropes russes ataquessin les ciutats veïnes de Kostiantinivka i Kramatorsk, controlades per Ucraïna. Kramatorsk ha estat tranquil·la en les últimes setmanes perquè les tropes russes han concentrat els seus esforços a Bakhmut. 

Els soldats sobre el terreny i analistes internacionals, segons recull el The Guardian, creuen, però que l'alt nombre de soldats ucraïnesos morts a Bakhmut, podria ser una de les raons per les quals els líders d'Ucraïna no han estat disposats a rendir-se, també per la raó per la qual haurien de fer-ho. 

Wagner fa una "pausa tàctica" a Bakhmut

El grup de mercenaris privat Wagner sembla que està fent una "pausa tàctica" a Bakhmut, segons ha dit el grup d'experts de l'Institut per a l'Estudi de la Guerra en una actualització diària. El grup d'experts creu que els de Wagner estan esperant que arribin reforços de tropes russes convencionals abans de passar a una segona batalla, la més violenta de la guerra. 

Els soldats russos morts a Ucraïna

Saber quants soldats russos han mort a Ucraïna no és una tasca fàcil. Segons les dades que ha publicat la prestigiosa revista The Economist, la xifra és molt alta. De fet, haurien mort més soldats russos a Ucraïna que no pas en totes les altres guerres on el Kremlin ha participat des de la Segona Guerra Mundial. D'aquesta manera, amb dades de la revista, a la guerra d'Ucraïna haurien mort des del febrer del 2022 uns 65.000 soldats russos. Mentre que en la guerra de Txetxènia, entre el 1994 i el 1996 i també entre 1999 i el 2009, van ser 18.500 i a l'Afganistan 15.000. 

La mateixa publicació constata que a Txetxènia morien entre 95 i 185 soldats russos per setmana. Mentre que a l'Afganistan eren entre 130 i 145. A Ucraïna la dada és molt més elevada amb diferència. La mitjana setmanal és de 5.000 soldats i mercenaris

 

Imatge principal: bombardejos que han afectat la zona de Lviv aquest dijous / Efe