El poble escocès respondrà amb una "onada de repulsió" si l'ex-primer ministre del Regne Unit, Boris Johnson, torna a Downing Street després de la dimissió de Liz Truss. Això és el que espera que passi el líder dels nacionalistes escocesos de l'SNP al parlament britànic, Ian Blackford, tal com ho ha explicat aquest divendres en declaracions a la BBC Escòcia. Davant els prospectes de les enquestes que indiquen que el polèmic exmandatari tory podria tornar a dirigir l'Executiu britànic si finalment decideix presentar-se, el líder independentista ha volgut enviar un missatge contundent al Partit Conservador: que el retorn de Johnson només posarà encara més distància entre Escòcia i Westminster.

"No han après res"

Quan Johnson va abandonar el càrrec aquest estiu, es va acomiadar dels seus companys amb una frase que es podria considerar premonitòria: "Hasta la vista, baby!". Però el prospecte de tornar a tenir l'home que ha generat més escàndols en la política britànica, i que el que ha fet menys per mantenir la unió entre els països que formen el Regne Unit, ha revifat la indignació entre els escocesos. A parer de Blackford, "hi ha una preocupació real que els conservadors ens puguin tornar a encolomar Boris Johnson, crec que hi haurà una onada de repulsió arreu d'Escòcia", ha afirmat. En aquest sentit, l'SNP creu que el Partit Conservador "ha perdut en contacte amb la realitat" i l'intent de restaurar la imatge de Johnson, a qui el seu propi partit va fer caure, els està aïllant encara més Escòcia: "No han après res del que hem passat i la raó per la qual Boris Johnson va haver de cessar", ha retret. I és que l'ex-primer ministre encara està sent investigat per les suposades mentides que va dir a la Cambra dels Comuns sobre les festes del seu gabinet en plena pandèmia de covid.

Intent d'aturar Johnson

Així i tot, Blackford pronostica la decadència dels tories: "No podem continuar veient el Parlament com una joguina personal d'aquells de la dreta conservadora que volen promulgar les polítiques que han estat fent", ha dit en referència a la desfeta econòmica d'ençà del Brexit, que ha culminat en la crisi del cost de la vida, accelerada per les polítiques neoliberals frustrades de Truss. Com la majoria de partits a l'oposició, Blackford ha exigit la celebració d'unes eleccions generals en considerar que als tories se'ls hi ha "esgotat el temps". D'altra banda, els Demòcrates Liberals han presentat una moció al Parlament per tractar d'evitar que Johnson pugui ser reescollit, i que els diputats que van trencar les lleis anticovid mentre eren al poder no es puguin presentar a les primàries del Partit Conservador.