Malgrat ser eclipsat per la guerra a Ucraïna, l'escàndol de les festes del gabinet de Boris Johnson en plena pandèmia de coronavirus ha tornat a ocupar l'ordre del dia de Westminster. El Comitè de Privilegis del Parlament britànic ha aprovat aquest dijous, sense cap objecció, ni tan sols dels diputats conservadors, la moció dels laboristes per obrir una investigació i esclarir si el primer ministre va mentir o no al Parlament quan va negar qualsevol implicació en el 'partygate'. Una versió dels fets que a poc a poc va anar canviant a mesura que més informació sobre l'escàndol transcendia als mitjans, i que finalment va acabar amb la imposició de multes a Johnson, a altres càrrecs del govern i amb una allau de dimissions en el seu equip. Ara per ara, les autoritats ja han afirmat que el primer ministre va assistir a les festes alcoholitzades durant el confinament, i només queda saber si el mandatari va dir mentides als diputats. En aquest sentit, dos diputats conservadors més s'han sumat a les peticions de dimissió que ja fa setmanes que s'acumulen. Si la investigació conclou finalment que no va ser honest, és extremadament difícil d'imaginar com Johnson podria acabar la legislatura.

Ningú defensa Johnson

La investigació, de la qual s'encarregarà el Comitè de Privilegis de la Cambra, ha estat autoritzada sense votació, després que la presidència dels Comuns hagi preguntat a viva veu si algú s'oposava i ningú hagi fet cap objecció. L'Executiu ha rectificat avui en l'últim moment la seva esmena per ajornar la investigació, en haver constatat, segons els mitjans britànics, que molts diputats conservadors no secundaven aquesta mesura. Des de l'Índia, on es troba de visita, Johnson s'ha limitat a comentar que no té "res a amagar", i que "si l'oposició es vol centrar solament en aquesta qüestió, està bé, és la seva decisió. Jo vull centrar-me en el futur d'aquest país".

Mal auguri

En la primera sessió parlamentària després de ser multat per celebrar el seu aniversari en plena pandèmia, ahir dimecres, el primer ministre britànic ha afrontat una allau de crítiques des de l'oposició, però ha desatès una vegada més les enceses peticions perquè dimiteixi. El mandatari conservador, que també ha rebut crítiques des de les seves pròpies files, ha mantingut un guió similar al d'anteriors compareixences per justificar l'escàndol de les festes a Downing Street. Ha expressat reiteradament les seves "absolutes disculpes" per haver violat les restriccions que ell mateix havia dictat per frenar el coronavirus, mentre ha assegurat que no va ser conscient que trencava les normes i recalcava la seva intenció de "seguir endavant" al capdavant del govern. "Si tingués algun respecte pels milions (de britànics) que ho van sacrificar tot per complir les normes, dimitiria", ha esgrimit durant un agitat debat el líder de l'oposició, el laborista Keir Starmer, que ha qualificat el primer ministre d'"un home sense vergonya". L'oposició acusa Johnson d'haver enganyat els diputats quan va assegurar al desembre que no es van incomplir les normes a Downing Street. En admetre ara que sí que es van violar les restriccions, li exigeixen que compleixi, en conseqüència, el codi parlamentari que preveu que un primer ministre renunciï al càrrec si es demostra que ha mentit de manera deliberada a la Cambra dels Comuns, una cosa que ell ha negat repetidament.