Cada cop més sol. L'assessor d'ètica del govern de Boris Johnson, Christopher Geidt, ha dimitit aquest dimecres, convertint-se en el segon en ocupar aquest càrrec que l'abandona en menys de dos anys. Aquest dijous, Geidt ha publicat una carta on explica que va prendre la decisió després de rebre una petició per part del primer ministre britànic que, en cas de dur-se a terme, infringiria el Codi Ministerial que regula la conducta dels membres del parlament. Segons ha transcendit als mitjans locals, Johnson li hauria demanat que considerés si el Regne Unit hauria de seguir aplicant aranzels sobre l'acer importat, fet que incompliria les normes de l'Organització Mundial del Comerç. En aquest sentit, l'exassessor ha assegurat que la petició de Johnson el deixava en una posició "impossible i odiosa" i ha remarcat que "no podia formar part" d'aquesta "burla" on el primer ministre infringeix el seu propi reglament. Johnson, en canvi, ha defensat la seva actuació tot al·legant "problemes de comunicació" entre les parts i ha afirmat que el seu requeriment tenia com a objectiu "protegir l'interès nacional d'una industrial crucial".

"No puc participar en això"

Segons el testimoni de l'exassessor, Geidt va alertar Johnson que el que li demanava podria suposar "una violació deliberada i decidida del Codi Ministerial" i li va demanar que justifiqués obertament la seva posició. Amb tot, l'assessor va considerar que "la idea que un primer ministre pugui estar interessat en qualsevol grau en violar deliberadament el seu propi codi és una ofensa". "Això faria una burla no només de respecte pel codi, sinó que també donaria permís per suspendre les seves disposicions en el govern de la conducta dels ministres de Sa Majestat. No puc participar en això.” La renúncia de Geidt arriba poc després que sortís a la llum l'informe sobre les festes il·legals a Downing Street, on es van incomplir les mesures de confinament de la covid. En la missiva publicada aquest dijous, Geidt explica que el Partygate va deixar molt tocada la relació amb el mandatari i que només podia continuar la seva tasca amb un marge de credibilitat "molt reduït". Davant la darrera petició de Johnson, però, Geidt ha considerat que infringir el Codi Ministerial és "una ofensa" i ha decidit presentar la seva dimissió "amb efectes immediats".

Johnson es creu immune

Malgrat que l'exsupervisor cita l'última disputa com l'última gota que va fer vessar el got, prèviament en la carta va deixar clar la seva indignació amb la gestió de Johnson sobre l'anomenat Partygate. Geidt l·ludeix a la seva "frustració" amb el primer ministre per no haver-se pronunciat en públic sobre com la seva participació en almenys una de les festes, per la qual va ser multat per la policia, podia haver infringit el codi de bona conducta que regeix els diputats. Geidt, antic secretari personal de la reina Elisabet II, ja havia lamentat en un informe al maig que "s'ha creat la impressió que el primer ministre podria no estar disposat al fet que la seva pròpia conducta sigui jutjada amb relació a les obligacions del codi", denuncia.

El segon que dimiteix

Davant un comitè parlamentari que el va sotmetre a un intens escrutini aquesta setmana, Geidt va insistir que és "raonable" interpretar que la multa que va rebre Johnson per haver assistit a almenys una festa prohibida durant la pandèmia constitueix una ruptura del codi ministerial. Geidt és el segon assessor independent sobre el codi ministerial que dimiteix en el Govern de Johnson. El 2020, Alex Allan també va deixar el lloc després que el mandatari rebutgés les conclusions d'una investigació que va concloure que la ministra d'Interior, Priti Patel, va cometre assetjament laboral contra funcionaris a càrrec seu.

La defensa

El Govern britànic ha difós avui la carta de Geidt, tal com li reclamava l'oposició, i en paral·lel també ha publicat la missiva de resposta de Johnson, en la qual qualifica la seva renúncia de "sorpresa". En ella explica que va buscar el consell de l'assessor sobre un assumpte "d'interès nacional" relacionat amb l'Autoritat de Compensació Comercial, per a "protegir una indústria crucial, que està protegida en altres països europeus i sofriria mal material si no continuéssim aplicant aranzels". Johnson assenyala en la carta que els seus plans compten amb el suport d'altres partits a més del Conservador, i que s'ajusten a la legalitat nacional, però "podria veure's que entren en conflicte amb les nostres obligacions sota l'OMC (Organització Mundial del Comerç)". "En demanar el seu consell abans de prendre qualsevol decisió, buscava garantir que actuéssim apropiadament i amb respecte pel Codi Ministerial", ha subratllat el primer ministre.