La dimissió de la primera ministra britànica, Liz Truss, després d'un mandat caòtic de només quaranta-quatre dies, obre un nou capítol en la política britànica i en el Partit Conservador, que haurà de trobar un candidat que la substitueixi i que redreci el govern per tal d'evitar anar a unes eleccions anticipades, que en aquest moment els tories perdrien de forma estrepitosa. La pròxima setmana se celebrarà un procés de selecció per triar el nou líder del Partit Conservador, i està previst que el resultat es publiqui el pròxim divendres 28 d'octubre. Fins aleshores, Truss romandrà al càrrec. Però qui són els candidats que podrien convertir-se en primer ministre britànic? No s'ha descartat cap opció, i fins i tot un retorn de Boris Johnson seria possible

Boris Johnson

Després dels esdeveniments de les últimes setmanes, es pot esperar qualsevol cosa de la política britànica, fins i tot, un retorn de l'ex primer ministre Boris Johnson, que actualment es troba de vacances a la República Dominicana, però que sembla que podria tornar aquest mateix vespre al Regne Unit. Els mitjans britànics The Times i The Daily Telegraph, informen que Johnson s'està preparant per lluitar pel càrrec per una qüestió "d'interès nacional", i expliquen que aquells tories que han donat suport a Truss, en molts casos també són partidaris de Johnson, de manera que la seva elecció no seria tan improbable.

Sota el missatge "Bring back Boris" —torneu a portar en Boris— diversos parlamentaris conservadors ja han mostrat públicament el seu suport cap a l'anterior primer ministre. El parlamentari, Brendan-Clarke Smith ha expressat a Sky News que els conservadors necessiten "Algú que pugui unir la gent, que tingui aquest mandat de la gent en les últimes eleccions generals, el mandat dels membres del partit i algú que realment pugui fer anar aquest partit de nou i que ens pugui fer guanyar eleccions un altre cop". Les eleccions són un punt clau, ja que segons les últimes enquestes, els laboristes guanyarien als conservadors amb un avantatge de més de 30 punts, un fet insòlit tenint en compte que els laboristes no governen al país des de fa més d'una dècada. 

Així i tot, també hi ha altres veus entre els tories que consideren que encara és "massa d'hora" per un retorn de Johnson, que va ser forçat a dimitir després de nombrosos escàndols. És el cas del tory Justin Tomilson, que considera que "no ha passat el temps necessari perquè el partit s'uneixi darrere de Johnson", i creu que "és el moment de ser madurs, de ser pragmàtics i posar per davant el país". 

Boris Johnson
Boris Johnson podria tornar a convertir-se en primer ministre britànic. Foto: Dominic Lipinski / Europa Press

Rishi Sunak

Lizz Truss va convertir-se en líder del Partit Conservador després de derrotar el seu adversari, Rishi Sunak, en l'última cursa pel lideratge que es va disputar durant l'estiu. Sunak, de 42 anys, havia estat ministre d'Hisenda durant el govern de Johnson, però ara podria enfrontar-se a aquest pel càrrec de primer ministre, ja que, malgrat la popularitat de Johnson, Sunak postula com el favorit a les cases d'apostes. 

Sunak va ser un dels parlamentaris que va advertir sobre el perill de la gran retallada d'impostos que Truss proposava en el pla econòmic que va iniciar el caos al seu govern, fet que ha reforçat la seva reputació. Malgrat tot, la seva candidatura genera dubtes sobre com podria reunir les diverses faccions del partit, en un moment en què està fortament dividit. 

Rishi Sunak partit conservador regne unit
Rishi Sunak lidera les apostes al Regne Unit com a pròxim líder del Partit Conservador. Foto: Danny Lawson / Europa Press

Penny Mordaunt

L'actual líder de la Cambra dels Comuns, Penny Mordaunt, va quedar en tercera posició en l'últim procés de lideratge conservador i ara podria tornar a lluitar per la cursa. Mourdant, de 49 anys, ha fet una crida a "la calma i l'estabilitat" aquest dimecres, després de la dimissió de Truss, però no ha confirmat la seva candidatura. És reservista naval reial, i els que la coneixen la descriuen com a carismàtica i sincera, però poc interessada en les complexitats de la política. 

Penny Mordaunt
Penny Mordaunt, líder de la Cambra dels Comuns, podria líderar els toris. Foto: Stefan Rousseau / Europa Press

Ben Wallace

Ben Wallace, ministre de Defensa durant el govern de Johnson i també en el de Truss, era un dels favorits entre els conservadors per rellevar Johnson, però va decidir no presentar-se. Wallace, de 52 anys, és un ex soldat i des de l'inici de la invasió russa a Ucraïna s'ha implicat en oferir suport al país ucraïnès. Aquest passat dimarts va repetir en una entrevista a The Times que "vol continuar sent ministre de defensa fins al final perquè encara té molta feina a fer". Malgrat aquestes afirmacions, els conservadors no descarten del tot la seva possible candidatura. 

Ben Wallace ministre defensa regne unit
Ben Wallace ha estat ministre de Defensa amb Boris Johnson i també amb Liz Truss. Foto: Tayfun Salci / Europa Press

Suella Braverman

Suella Braverman, de 42 anys, que aquest dimecres va ser forçada a dimitir com a ministra de l'Interior després d'enviar uns documents privats del ministeri a un parlamentari que no els podia rebre, és una altra possible líder dels conservadors. Braverman va criticar el govern de Truss en la seva carta de dimissió pel fet d'incomplir les promeses d'endurir les lleis d'immigració. Malgrat que no ha confirmat que es presenti, fonts properes afirmen que ho està considerant. 

Suella Braverman ministra interior
Suella Braverman va dimitir del càrrec de ministra d'Interior, però podria ser la líder del Partit Conservador. Foto: Stefan Rousseau / Europa Press

Jeremy Hunt

Jeremy Hunt va ser nomenat com a ministre d'Economia per Truss després de destituir Kwasi Kwarteng del càrrec després de la polèmica causada pel seu pla econòmic. En arribar al ministeri Hunt va canviar de dalt a baix els plantejaments econòmics inicials de Truss, fet que li va restar autoritat a la primera ministra. Per aquest motiu, després de la seva dimissió, els conservadors el situaven com la figura més poderosa del govern. Tanmateix, Hunt —que ja es va presentar per liderar el partit el 2019 i va perdre contra Johnson— ha rebutjat la proposta i no es presentarà. 

Jeremy hunt ministre economia regne unit
Jeremy Hunt, l'últim ministre d'Economia del govern de Liz Truss ha rebutjat presentar-se com a líder dels tories. Foto: Victoria Jones / Europa Press