El nou ministre d'Economia britànic, Jeremy Hunt, ja ha fulminat les polèmiques mesures fiscals de la primera ministra, Liz Truss. Tres dies després del seu nomenament, Hunt ha anunciat que anul·la tant la rebaixa prevista del 20 al 19% de l'impost sobre la renda com les ajudes per limitar el preu de la factura energètica per a empreses i llars. Serà a l'abril quan es restringiran aquestes ajudes, que han estat introduïdes aquest mes i havien de durar dos anys. La idea és reduir l'endeutament públic i calmar els mercats, que han respost positivament a l'anunci d'aquest dilluns.

El seu predecessor, Kwasi Kwarteng, va ser destituït el passat divendres després d'haver presentat un pla fiscal sense detalls sobre com reduir el deute i sembrar el caos en els mercats financers. Ara, el nou ministre ha presentat canvis dràstics al polèmic programa de Kwarteng per un valor de 32.000 milions de lliures anuals (uns 37.000 milions d'euros) i amb l'objectiu de "garantir l'estabilitat financera i donar confiança al compromís del govern amb la disciplina fiscal". De moment, l'anunci ha donat resultat: la lliura ha pujat i els interessos sobre el deute públic britànic ha baixat.

Adeu al "pla de creixement"

És així com Hunt ha fulminat el "pla de creixement" de Truss, el futur polític de la qual penja d'un fil — com també el del Partit Conservador. La primera ministra ja havia detectat el malestar que el seu programa fiscal havia provocat i va començar a rectificar, tot revertint la seva decisió de congelar l'impost de societats i apujant-lo del 19 al 25% a l'abril (excepte per a les petites empreses). A principis d'octubre també va anul·lar la rebaixa prevista del 45 al 40% de la banda alta de l'impost sobre la renda, després de totes les crítiques que va rebre en mig d'un context d'alta inflació i creixents tipus d'interès.

El nou ministre també ha cancel·lat la retallada prevista d'1,25 punts percentuals de l'impost sobre els dividends, així com les compres exemptes de l'IVA per als visitants estrangers. D'altra banda, ha eliminat la congelació de la taxa sobre l'alcohol, durant un any a partir de l'1 de febrer. Del pla del seu predecessor tan sols manté la congelació de les contribucions a la seguretat social i la rebaixa de l'impost sobre la compra de l'habitatge, ja que s'havia aprovat la legislació corresponent. En qualsevol cas, el pla al complet es revelarà el pròxim 31 d'octubre.

Resposta positiva dels mercats

Per la seva banda, Truss ha justificat haver renunciat a gairebé tot el seu pla econòmic amb l'argument que els ciutadans "volen, amb raó, estabilitat". "Els britànics volen, amb raó, estabilitat, que és pel que estem abordant els greus desafiaments que enfrontem en unes condicions econòmiques deteriorades", ha escrit a Twitter la premier britànica. A més, ha defensat que el seu govern ha actuat per "traçar un nou rumb per al creixement que doni suport i resultats a la gent en tot el Regne Unit".

Finalment, la Borsa de Londres ha respost a la declaració de Hunt amb una pujada del 0,56% i un avenç de 38,45 punts (fins als 6.897,24, cap al migdia). Alhora, la lliura esterlina ha guanyat valor en el mercat de divises: s'ha revalorat un 0,57% davant del dòlar nord-americà, fins a cotitzar en 1,1306 dòlars. El cost de l'endeutament del govern ha caigut, amb una baixada de l'interès sobre el bo sobirà del Regne Unit a 30 anys fins al 4,35%. L'interès dels bons a cinc anys també ha baixat fins al 3,86%.